Handen wassen: een betere hygiëne op het werk

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Regelmatig de handen wassen met handzeep of desinfecterende handgel is sowieso belangrijk voor elke medewerker, maar in sommige branches geldt dat nóg meer. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsmiddelenindustrie, de operatiekamer, zorginstellingen en kinderdagverblijven. Een goede handhygiëne voorkomt de verspreiding van bacteriën en virussen, en vormt dus een belangrijk onderdeel van hygiëne op de werkvloer. In dit artikel lees je hoe je je handen (extra) goed reinigt.

Desinfecterende handgel of antibacteriële zeep?

Antibacteriële handzeep en desinfecterende handgel worden vaak verward, maar hun werking verschilt wel degelijk:

  • Als je je handen wast met antibacteriële handzeep, bij voorkeur uit een automatische zeepdispenser, verwijder je het vuil van je handen en de meeste van de zogenaamde ‘tijdelijke huidflora’. Dit zijn micro-organismen die op je huid zijn beland na contact met andere mensen of voorwerpen, en die virussen kunnen overbrengen of ziektes kunnen veroorzaken.

  • Als je je handen desinfecteert met handgel waarvan het alcoholpercentage minstens 70% is, dood je ook de meerderheid van de micro-organismen op je huid. Desinfecterende handgels zijn heel efficiënt voor het doden van ziekteverwekkers, maar ze reinigen je handen niet. Heb je vuile handen, dan blijven water en zeep nodig.

Als je de wasinstructies keurig uitvoert (en daar komen we meteen op terug), kun je met je handen wassen of je handen desinfecteren even goed het risico op infecties verminderen. Desinfectie met alcohol heeft wel een aantal praktische voordelen. Het gaat sneller en je hebt er geen wastafel voor nodig. Kies je voor zeep, dan is het belangrijk te weten hoe vuil je handen zijn. Zo is industriële zeep met microkorrels de beste keuze als je handen enorm vuil of vet zijn.

Instructies handen wassen

Handen wassen kan toch iedereen? Je doet het tenslotte meerdere keren per dag. Maar wil je je handen écht goed schoonmaken, dan volg je het beste deze vijf stappen:

  1. Houd je handen onder stromend water om ze nat te maken.

  2. Zeep ze in en wrijf ze gedurende tenminste twintig seconden grondig over elkaar. (Als je ‘Happy Birthday’ uitzingt, weet je dat je wasbeurt lang genoeg duurde.)

  3. Zorg dat je zeep over je hele hand hebt gewreven, ook tussen je vingers, op je handpalm en aan je nagelriemen.

  4. Spoel je handen grondig af, liefst met lauw water om de laatste restjes vuil te verwijderen.

  5. Droog je handen met een papieren handdoekje. Hoe droger je handen, hoe minder kans bacteriën en virussen krijgen om te overleven.

Instructies handen desinfecteren

Ook als je je handen wil desinfecteren, moet je een aantal stappen volgen:

  1. Breng minimaal drie milliliter handalcohol op droge handen aan. Die hoeveelheid komt ongeveer overeen met één pompje uit de dispenser.

  2. Verspreid de handgel goed over je handen (vergeet niet je vingertoppen, duimen en de huid tussen de vingers), en neem ook je polsen en onderarmen mee.

  3. Wrijf je handen ongeveer dertig seconden lang zorgvuldig over elkaar tot ze droog zijn.

Wij helpen je graag

Op onze blog lees je meer over een gezonde en hygiënische werkplek. Zit je met vragen? Neem dan contact met ons op, of bekijk ons ruime assortiment producten voor handhygiëne in onze webshop.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 oktober 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen