Noodverlichting brengt licht in de duisternis

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Noodverlichting zie je pas als de nood daadwerkelijk aan de man is. Maar dan moet deze het wel doen. Daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste zaken over noodverlichting en het onderhoud ervan op een rij.

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting ofwel veiligheidsverlichting, is verlichting die automatisch inschakelt als de netspanning wegvalt. Zo kunnen mensen op een veilige manier hun weg vinden naar vluchtwegen en de dichtstbijzijnde nooduitgang. Noodverlichting heeft dan ook een eigen energievoorziening, onafhankelijk van de bron waarmee de normale verlichting gevoed wordt. Een belangrijk onderdeel dus voor de veiligheid op de werkvloer.

4 soorten veiligheidsverlichting

Er zijn 4 soorten veiligheids- en noodverlichting:

  1. Vluchtrouteverlichting die ervoor zorgt dat je kunt zien waar je loopt. De verlichting maakt vluchtwegen en eventuele obstakels goed herkenbaar zodat een gebouw op een veilige manier kan worden verlaten;

  2. Vluchtroute-aanduiding geeft aan waar je naartoe moet. De vluchtroute-aanduiding duidt aan waar nooduitgangen zitten en hoe je het gebouw moet verlaten. Het gaat om permanent verlichte pictogrammen;

  3. Anti-paniekverlichting leidt mensen naar een plaats waar een vluchtroute begint;

  4. Verlichting voor werkplekken met verhoogd risico, stelt werknemers in staat om een afsluitprocedure uit te voeren, zodat de veiligheid van andere mensen in het gebouw niet in gevaar komt. Denk bijvoorbeeld aan laboratoria of ruimten waar gassen aanwezig zijn.

Tip: noodverlichting met led lampjes is nog beter zichtbaar dan een standaard nooduitgang bord.

Is noodverlichting verplicht?

Ja, volgens de wet- en regelgeving is noodverlichting verplicht. Dit is vastgelegd in Bouwbesluit 2012 en de Arbowet. Verder zijn er ook nog Europese normen zoals de NBN EN 1838 over noodverlichting. Die norm bevat de licht-technische voorschriften waaraan noodverlichting in gebouwen moet voldoen. Specifiek voor vluchtwegen is er norm NBN EN 50172 over de keuze van veiligheidsverlichting voor vluchtwegen. In deze norm staan instructies voor het onderhoud van noodverlichting.

Tip: neem zaken zoals ontruiming bij geval van nood en noodverlichting mee in je RI&E. Dit ontbreekt nu vaak in de risico inventarisatie maar kan de veiligheid op de werkvloer vergroten.

Aandachtspunten bij noodverlichting kiezen

Bij uitval van de netspanning valt noodverlichting terug op een eigen stroomvoorziening. Die stroom kan decentraal of centraal aangeleverd worden. Bij een decentraal systeem zijn de noodverlichtingsarmaturen voorzien van een ingebouwde batterij. In een centraal systeem gebeurt de stroomvoorziening door een circuit op noodstroom.

Welk systeem het best past in jouw gebouw hangt af van factoren zoals:

  • De inrichting van de ruimten;

  • Nieuwbouw of niet;

  • De omvang van de installatie;

  • Het onderhoud;

  • De activiteiten die er plaatsvinden;

  • De tijd die nodig is om te evacueren.

Kies dus voor een veilige werkomgeving en laat je goed adviseren als je twijfelt over de juiste keuze.

Vluchtroutes aanduiden met pictogrammen

Het signaleren van de vluchtroutes gebeurt met zogenaamde veiligheidspictogrammen. Het zijn de groen-witte pictogrammen met als betekenis Nooduitgang. De pijl geeft de richting aan. Waar de pictogrammen moeten hangen, is afhankelijk van de situatie. Logische plaatsen zijn bij richtingveranderingen in de vluchtroutes en kruisingen of splitsingen van gangen.

Noodverlichting onderhouden

Een goed onderhoud van de noodverlichting zorgt ervoor dat de verlichting ook steeds in orde is. Want als het echt nodig is, wil je natuurlijk dat de veiligheidsverlichting meteen aangaat. De normen schrijven een combinatie voor van maandelijkse en jaarlijkse controles. De maandelijkse controle van noodverlichting gaat de werking na door bijvoorbeeld het indrukken van de testknop of een automatisch test en visuele controle. Tijdens de jaarlijkse inspectie wordt het volledige systeem grondig nagekeken en wordt ook gekeken naar zaken zoals de noodverlichting accu.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over nieuwe veiligheidsverlichting, onderhoud van je noodverlichting of veiligheid op de werkvloer? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten, wij denken graag met je mee.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 6 februari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen