Werken bij koude temperaturen, wat zijn de regels?

Ergonomie op de werkvloer

Ook in Nederland kan Koning Winter zijn scepter zwaaien en de landschappen (en wegen) bedekken onder een laag sneeuw en ijs. Behoorlijk vervelend voor werknemers die buiten werken, maar ook voor werkgevers waarbij de kou het personeel belet om door te werken. Tot welke weersomstandigheden is het verantwoord om te werken? En welke regelgeving is hiervoor? Je leest het in dit artikel.

In eerdere artikelen gingen we in op het belang van gezonde en veilige arbeidsomstandigheden volgens de Arbowet. Ook weersomstandigheden zoals vrieskou hebben hier invloed op en kunnen resulteren in gezondheidsschade. Denk bijvoorbeeld aan onderkoeling en botbreuken door glijpartijen. De overheid hanteert daarom een aantal regels rondom vorstverlet die bepalen welke maatregelen de werkgever moet nemen om de werknemer te beschermen en wanneer een werknemer niet hoeft te komen werken. Bij te extreme omstandigheden kun je tenslotte werk niet meer goed verrichten en is het ook gewoon niet lekker om te werken.

De Arbowet over buiten werken in koud weer

Volgens de Arbowet moet de temperatuur waarin gewerkt wordt niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Een concrete wettelijke grenswaarde is echter niet bepaald. Als door de temperatuur toch schade aan de gezondheid van werknemers kan ontstaan, dan moet  je als werkgever volgens de Arbowet de volgende maatregelen treffen om een werkbare situatie te creëren     :

  • Beschermende en warme kleding, zoals handschoenen en een warme waterdichte jas en broek, beschikbaar stellen;

  • De duur van de werkzaamheden verkorten;

  • De werkzaamheden af wisselen met werk op een warme plek zoals een bedrijfswagen of bouwkeet.

De FNV hanteert hiernaast de volgende vakbondsnormen:

Thermo-ondergoed

    • Beschermende kleding moet al beschikbaar zijn vanaf een temperatuur van 15 graden of lager;

    • Bij een gevoelstemperatuur onder de -6 graden mag het werk stilgelegd worden. In de bouw heeft de werknemer het recht om hun werk te staken bij deze gevoelstemperatuur;

    • Voor structureel koude werkplekken, bv. koelhuizen, gelden extra maatregelen. Zie hiervoor de checklist.

    Hoe zit het met binnen werken bij koude temperaturen?

    Een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking werkt op overdekte werkplekken zoals een kantoor of loods. Hier zal de kou minder extreem zijn dan bij werk in de buitenlucht, maar toch kan een te lage temperatuur onaangenaam zijn om in te werken. Toch geeft de wet geen richtlijnen voor welke temperaturen acceptabel zijn of zelfs een reden om werk te weigeren. Reden hiervoor is dat iedereen anders op kou reageert en het moeilijk is om een representatieve bodemtemperatuur vast te leggen.

    De FNV geeft wel richtlijnen omtrent de temperatuur op overdekte werkplekken. Zo is deze van mening dat een werkgever bij een temperatuur van 15 graden of lager extra kleding beschikbaar moet stellen waarmee je warm kunt blijven. Kantoorpersoneel beweegt tenslotte weinig en is onvoldoende gekleed op kou. De vakbond vindt dan ook dat er in principe niet meer gewerkt kan worden als bijvoorbeeld de verwarmingsinstallatie uitvalt. Ook moet de situatie wel werkbaar blijven; met handschoenen aan typen is niet bepaald praktisch.

    Check je cao voor regels over vorstverlet

Gezichtswarmer

In een aantal branches is in de cao opgenomen wanneer het niet meer verantwoord is om te werken. Zo staan bv. in de Bouw-cao regels rondom vorstverlet. Hierin staat dat werknemers niet om 7 uur aan het werk hoeven te gaan bij een gevoelstemperatuur van -6 of lager, bij het ontbreken van beschermende kleding, als de werkplek onbegaanbaar is en/ of de sneeuw niet gemakkelijk is weg te schuiven. In dit geval kun je als werkgever vervangend werk regelen, mits het past bij de normale functie van de werknemer. Is er geen ander werk? Dan kan een medewerker om half 11 nogmaals controleren of de vier bovenstaande punten zijn opgelost. Check voor meer informatie dus altijd de cao om te kijken of hier afspraken over werken in de kou in staan.

Maak je werkplek winterproof

Het weer kunnen we natuurlijk niet beheersen, maar we helpen je wel om je werkplek veilig en begaanbaar te maken. Zo bestel je bij Manutan bijvoorbeeld eenvoudig sneeuwschuiversstrooiwagenszout en handige opbergboxen voor zand en zout. Handige accessoires als de winter zich toch opeens laat zien. Daarnaast leveren wij ook strippendeuren en industriële verwarming.

Heb je vragen? Bel met de Helpdesk 030-229 61 11 of mail voor een vrijblijvend advies!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

De gids om je werkplaats perfect in te richten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 30 november 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen