Onderzoek: wat weet de Nederlander over veilig werken?

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Het kan echt overal gebeuren. Brand, giftige stoffen, een verdacht persoon of een bommelding: er zijn talloze serieuze redenen om te ontruimen. Maar uit onderzoek* van Manutan blijkt dat bijna de helft van de werknemers nog nooit een ontruiming heeft geoefend.

Heel veel ondervraagde werknemers (32 procent) weten niet of er wel een ontruimingsplan is op hun werkvloer of weten zelfs zeker dat het er niet is. En dat terwijl zo’n plan verplicht is, evenals eens per jaar een ontruimingsoefening houden. In een ontruimingsplan moet staan wie op welk moment welke taken heeft. Ook zijn er plattegronden met daarop de brandblussers, in welke volgorde er ontruimd wordt en wat de vluchtroutes en verzamelplaatsen zijn. Met een oefening blijkt waar er manco’s in het plan zitten.

Wie zijn de bhv’ers?

De bhv blijkt al net zo’n ondergeschoven kindje op de werkvloer. Uit hetzelfde onderzoek onder duizend werkzame Nederlanders blijkt dat een derde niet weet wie de bhv’ers zijn of waar de EHBO-koffer ligt. De brandblusser weten iets meer mensen te vinden, maar zal 30 procent er naar moeten zoeken. En dat terwijl de levens van collega’s op het spel kunnen staan. Een bhv-plan is niet zo moeilijk om op te stellen.

Het aantal benodigde bhv´ers per bedrijf hangt samen met o.a. de aard, grootte en ligging van het bedrijf, het aantal aanwezigen en het aantal niet-zelfredzame personen. Hier zijn geen wettelijk bepaalde aantallen voor. De bhv´ers moeten zich verspreid over het bedrijf en/of de afdelingen en etages bevinden zodat er, rekening houdend met ziekte, vakanties en ploegendienst, altijd voldoende bhv´ers aanwezig zijn. Er moet te allen tijde minstens één bhv´er aanwezig zijn. Voor het overtreden van deze regel is de boete niet mals, namelijk € 3000,-.

Lifeline defibrillator

EHBO-koffer bhv

Brandblusser met schuim

Ook voor het minimum aantal EHBO-koffers en brandblussers zijn geen wettelijke regels. Als advies geldt één brandblusser per 200m2, met een minimum van twee brandblussers per verdieping, als er geen sprake is van een verhoogd brandrisico. Er moet altijd een EHBO-koffer binnen handbereik zijn, zodat men binnen 30 seconden te hulp kan schieten. Dit komt erop neer dat er binnen 35 meter een EHBO-koffer moet zijn. Daarnaast moet er op elke werkunit minimaal één EHBO-koffer aanwezig zijn.

Helm op? Geen punt

Toch willen genoemde teleurstellende cijfers niet zeggen dat werknemers een loopje nemen met de veiligheid. Specifieke veiligheidsvoorschriften, zoals bijvoorbeeld het dragen van de juiste bescherming, worden wel goed nageleefd. Bijna alle ondervraagden houden zich altijd of meestal aan de voorschriften. Hoewel ook daarbij geldt: wijsheid komt met de jaren. 12 procent van de ondervraagde jongeren volgen de voorschriften niet.

Bouwhelm

Eén op de vijf werkende Nederlanders moet veiligheidskleding dragen. Dat zijn meestal werkschoenen en handschoenen, maar ook gehoorbescherming en veiligheidsbrillen. De meeste bedrijven voorzien in de juiste beschermingsmiddelen, slechts 6 procent niet. Vervanging is wel een aandachtspunt, 12 procent van de ondervraagden zegt dat bij hun bedrijf de materialen niet tijdig worden vervangen als er iets stuk is. Helmen zijn daarbij het bekendste voorbeeld: ook als er geen zichtbare beschadiging is, moeten die worden vervangen als er een klap op is geweest.

Veilig werken, daar red je levens mee!

De algemene conclusie die je kunt trekken op basis van het onderzoek, is dat er nog heel veel werk aan de winkel is als het gaat om veilig werken. Niet alleen werkgevers, maar ook werknemers moeten hun verantwoordelijkheid hierin nemen. Uit het onderzoek kwamen ook nog een aantal andere verrassende resultaten naar voren, met name over de kennis van Arbo regel- en wetgeving onder werkend Nederland. Hierover meer in ons volgende blog over veilig werken.

*) Onderzoek november 2015 onder 1000 respondenten in verschillende leeftijdscategorieën, werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland.

Meer weten over veilig werken?

In 5 stappen een veilige werkomgeving Veiligheid op de werkvloer en de top-6 risico’s Werken volgens de HACCP regels Brandpreventie – Hoe maak je het veiliger in je bedrijf? Inbraakpreventie – 10 tips tegen inbrekers Magazijninrichting – Veilig werken tussen de stellingen Magazijninrichiting – Praktische tips voor een veilig magazijn Tips om veilig op hoogte te werken

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 januari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen