5 tips voor een creatieve buitenles

Slim en efficiënt werken

Het is al langer bekend dat lesgeven in de buitenlucht erg goed is voor leerlingen. Ze kunnen zich beter concentreren waardoor een inspirerende buitenles effectiever is dan een binnenles. De PO-Raad, de koepel van basisonderwijs, is niet voor niets bezig met speciale lesprogramma’s voor buiten.

Met je leerlingen naar buiten toe om ze meer te leren over de natuur is iets wat door leerkrachten al regelmatig gedaan wordt. Maar buiten een andere les organiseren, zoals een rekenles, dat gebeurt nog niet zo vaak. Vakken als natuuronderwijs, rekenen, kunstzinnige vorming, verkeer en gym lenen zich volgens leerkrachten uitstekend voor een buitenles. Hoe kun je dit nu leuk en creatief insteken?

  1. **Gebruik je omgeving **Gebruik je omgeving op een creatieve manier. Op een speciaal ‘rekenplein’ van stoeptegels kun je bijvoorbeeld allerlei sommen maken. En bij de Engelse les kun je dingen uit je omgeving aanwijzen en benoemen, zoals een boom, wolk of vogel. Een stimulerende omgeving vraagt om creatieve lessen.

  2. Plan je buitenles Denk goed na hoe en welke lessen je buiten wilt geven. Zorg er voor dat de school tijd en ruimte vrijmaakt in het lesrooster. En maak een back up plan bij slecht weer. Bekijk ook welke 6 kritische succesfactoren bepalend zijn voor een succesvol buitenlokaal.

  3. **Leer van ‘**De Buitenlesdag’ Op 11 april 2017 vindt in heel Nederland de Buitenlesdag plaats. Om scholen en leerkrachten hierbij te helpen, werken IVN en Jantje Beton, de partners achter de Nationale Buitenlesdag, op dit moment samen met leerkrachten aan een Buitenlesbundel, vol met uitgewerkte lessen en lesideeën voor de broodnodige buitenles-inspiratie.

  4. **Gebruik speciaal lesmateriaal **De overheid biedt je 10 lesprogramma’s aan voor natuuronderwijs buiten. Hiermee kun je in alle basisschoolgroepen het hele jaar door aan de slag. Leer meer over vogels, knoppen, het weer, bloemen, vlinders, bijen, beestjes, spinnen, blaadjes en slakken. Op elk schoolplein een succes!

  5. **Creëer een aangepaste lesplek **Richt je lesplek buiten ook als een echte lesplek in. Daarbij helpt Manutan je graag met buitenmeubilair en allerlei andere handige producten. Denk hierbij aan makkelijk te plaatsen klaptafels en klapbanken, een mobiel whiteboard of flip-over, verrijdbare kastjes voor boeken en stiften om mee op het raam te schrijven. Leerlingen zullen een buitenles veel serieuzer nemen als de plek ook echt voelt als een lesplek. En het werkt voor jou als leerkracht prettig.

Manutan helpt je graag

Manutan levert een groot assortiment artikelen die helpen om je werkplek en werkomgeving te verbeteren. Kijk eens op www.manutan.nl, ons blog boordevol tips www.manutan.nl/blog of bel de Helpdesk 030-229 61 11 voor een vrijblijvend advies.

Zie ook: Wat kun je als school doen bij warm weer? 16 tips! – Is jouw school zomerklaar? 5 tips voor een voorjaarsschoonmaak

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 12 mei 2016

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen