Zeker zijn dat de reparatie of montage houdt? Kies de juiste lijm!

Slim en efficiënt werken

Kabels vastmaken, reparaties uitvoeren, producten monteren, … In een professionele context komt lijm vaak goed van pas. Maar het is wel belangrijk om het juiste type lijm te kiezen! Met onze tips kom je gelukkig al een heel eind.

Lijm kiezen: vijf vragen

Om de juiste lijm te kiezen, beantwoord je eerst volgende vijf vragen:

  1. Welk materiaal wil je lijmen? Houtlijm is bijvoorbeeld perfect voor hout en binnenhoutwerk, terwijl neopreenlijm veel meer materialen aankan, zoals hout, metaal, porselein, kurk, leer en hard plastic.

  2. Wat is de ondergrond waarop je gaat lijmen? Gaat het om een vlakke of aansluitende ondergrond? Assemblagelijmen zijn ideaal voor gladde oppervlakken.

  3. Hoeveel speling wil je houden na het lijmen? 

  4. Waar ga je lijmen? Wat is bijvoorbeeld de gebruikstemperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte? Er bestaan bijvoorbeeld speciale kits voor vochtige ondergronden.

  5. Wat is de mechanische belasting (afschuifkracht, trekkracht, compressie, …)? Als je een hoge weerstand tegen lostrekken nodig hebt, dan zit je goed met cyanoacrylaatlijm.

Lijmen: bezint eer ge begint

Denk je dat het goed genoeg is om gewoon wat lijm tussen de twee oppervlakken te smeren? Think again! Om een goede hechting te garanderen, moet je eerst vreemde stoffen zoals vuil of roest verwijderen. Dat kan op verschillende manieren, zoals:

  • een mechanische reiniging met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger of schuurpapier

  • een chemische reiniging (let hiermee op, want de producten die je hiervoor nodig hebt, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid)

Daarna moet je de ondergrond nog lijmklaar maken. Een metalen ondergrond bescherm je eerst tegen corrosie, en een kunststoffen ondergrond moet je ioniseren voor een betere hechting. Er zijn verschillende voorbehandelingen mogelijk:

  • primer aanbrengen

  • mechanisch verruwen

  • bevlammen

Gewichtsbesparing en andere verrassende voordelen

Lijmen biedt talloze onverwachte voordelen, zoals een gelijkmatige spanningsverdeling en een opmerkelijke gewichtsbesparing (zeker vergeleken met bouten). Bovendien beschadig je de gebruikte materialen niet en is lijm bijzonder makkelijk in gebruik.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste lijm? De helpdesk van Manutan denkt graag met je mee!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 22 april 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen