BHV opleiding

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Als er een incident of bedrijfsongeval gebeurt op de werkvloer, is het belangrijk dat er iemand aanwezig is die direct kan handelen. In de meeste bedrijven is deze taak weggelegd voor de bhv’er die hiervoor speciaal is opgeleid. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste zaken rondom de bhv opleiding.

Wat is bhv?

Bhv is de afkorting voor bedrijfshulpverlening. Zoals deze naam al verraadt, zorgen de bhv’ers in een organisatie voor hulp en ondersteuning bij calamiteiten. Een bhv‘er is dan ook opgeleid om bijvoorbeeld EHBO te verlenen bij ongevallen en om medewerkers en klanten in veiligheid te brengen tijdens een noodsituatie.

Is het verplicht een bhv’er in dienst te hebben?

Elk bedrijf in Nederland is verplicht om minstens één bhv’er in dienst te hebben. Ook mag een eigenaar of directeur zelf deze functie vervullen, op voorwaarde dat iemand zijn/haar taken bij afwezigheid overneemt. Hoeveel bhv’ers je precies in dienst moet hebben is afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de bedrijfstak waarin de onderneming actief is. Zo is de bhv-medewerker in kleine organisaties vaak allround opgeleid, terwijl grotere bedrijven kiezen voor bhv’ers met specifieke taakverdeling.

Inhoud bhv opleidingen

Een allround bhv’er moet dus in staat zijn om EHBO te verlenen, brand te bestrijden en ontruimingen te coördineren. Om de medewerker hierop voor te bereiden bestaat de bhv-opleiding over het algemeen uit de volgende onderdelen:

  • Onderdeel eerste hulp

  • Oogletsels

  • Uitwendige wonden

  • Kneuzingen en verstuikingen

  • Botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels

  • Brandwonden

  • Reanimatie

  • Gebruik van de AED

  • Onderdeel brandbestrijding en ontruiming

  • Beperking en bestrijding van een beginnende brand

  • Brandpreventieve maatregelen

  • De ontwikkeling van brand

  • Taken van de bhv’er bij brand en een ontruiming

  • Voorbereiding van een ontruiming

De bhv-training bestaat uit zowel een theorie- als een praktijkdeel, waarbij de nadruk op de praktijk ligt. De cursusduur voor een allround bhv’er is ongeveer 16 uur.

Hoe kies ik een goede bhv-opleiding?

In Nederland zijn er honderden aanbieders van bhv trainingen. Het vinden van een goede cursusaanbieder kan dan ook een hele uitdaging zijn. Het NIBHV helpt hierbij een handje en heeft een speciaal keurmerk geïntroduceerd. Dit Keurmerk Opleidingsinstituten Bedrijfshulpverlening geeft aan dat de bhv-opleiding aan specifieke kwaliteitseisen voldoet en dat je kunt rekenen op een gedegen opleiding. Op de website van de NIBHV kun je op zoek naar een cursusaanbieder met dit keurmerk.

De kosten van een bhv-cursus

De kosten voor een bhv-opleiding lopen sterk uiteen en variëren van honderd tot honderden euro’s. Kijk bij het kiezen van een bhv-cursus onder andere of zaken zoals het cursusboek en de examenkosten zijn inbegrepen.

Hulpmiddelen en producten voor bhv

Manutan biedt een groot assortiment producten voor bhv’ers. Zo vind je in ons aanbod onder andere EHBO-producten, navulling voor de bhv-koffer, veiligheidskleding, inklapbare brancards en natuurlijk brandblussers. Zaken waarmee jij als bhv’er goed bent voorbereid als de nood aan de man is.

De verschillen tussen bhv en EHBO

Het is niet gek dat veel medewerkers de verschillen tussen bhv en EHBO niet goed kennen. Beide onderdelen worden namelijk gebruikt in noodsituaties en in beide gevallen is een opleiding verreist om hulpverlening te kunnen bieden. Het grote verschil zit hem in het takenpakket van de hulpverlener. Een bhv’er moet kunnen handelen in een breed scala aan disciplines zoals brandveiligheid en evacuatie en hoewel een bhv’er ook de basis eerste hulp moet kunnen bieden is een EHBO’er daarin gespecialiseerd. Je kunt de bhv’er dus zien als huisarts en de EHBO’er meer als specialist.

Meer lezen over veiligheid op de werkvloer? Bekijk dan ook eens de Manutan blog.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 22 januari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen