Alles over werkkleding in de bouw bij lage temperaturen

Bewust bezig

Veilig werken in de bouw vraagt om speciale voorzieningen, zeker op het gebied van (persoonlijke) veiligheid. De wintermaanden brengen hierbij nieuwe uitdagingen met zich mee. Want werken in de kou vraagt om speciale werkkleding. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken rondom veiligheidskleding en werken in de kou op een rij.

|||||||||

Het risico van werken in de kou

Werken in de kou is geen pretje. Dat weten we allemaal. Maar dat het ook risico’s met zich meebrengt, daar staan we niet altijd bij stil. Toch heeft kou een grote impact op onze gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat je handen al minder goed functioneren onder de 15 graden? Werken in de kou vermindert dan ook niet enkel je gevoel van welzijn, maar ook de productiviteit.

Daarnaast kan slecht voorbereid de kou ingaan, resulteren in onderkoeling en zelfs ziekte. Niet gek dus dat de CAO Bouwnijverheid voorschrijft dat je bij een gevoelstemperatuur van -6 graden of kouder het werk mag neerleggen. Tot die tijd moet er echter gewoon gewerkt worden. Gelukkig is er speciale werkkleding voor de bouw die de nodige warmte biedt.

Idee 2Meer weten over werken in de kou? Lees ook ons blog Werken bij koude temperaturen

De EN342 norm over werkkleding voor koude temperaturen

Veiligheidskleding en goede werkkleding is onmisbaar op de werkplaats. Zeker op dagen dat de temperatuur richting het vriespunt daalt. Voor normale beschermende kleding geeft de EN340 norm richtlijnen. Voor veiligheidskleding die beschermt tegen koude temperaturen (onder de -5 graden) is er echter de speciale EN342 norm. Deze norm is te herkennen aan het ijskristal symbool en geeft richtlijnen voor kledingstukken en kledingensembles die geschikt zijn voor koude werkomstandigheden.

De EN342 bestaat uit 3 waarden:

De Clo waarde: deze geeft de isolatiewaarde aan. Dit geeft een indicatie hoe lang iemand bij een bepaalde temperatuur in deze kleding kan werken
De X waarde: deze geeft de luchtdoorlatendheid aan. Dit is een soort winddichtheid waarbij klasse 1 de meeste lucht doorlaat en 3 het minste
De Y waarde: staat voor waterdampweerstand. Hierbij is klasse 1 de laagste waterdampweerstand en klasse 3 de hoogste

Warme werkkleding voor op de winterse bouwplaats

Tijd om de outfit samen te stellen. Want welke werkkleding voor de bouw heb je nodig op koude dagen? Onderstaand de belangrijkste op een rij.

Werkjas

Een warme werkjas is natuurlijk een must. Let erop dat de mouwen de goede lengte hebben en het rugpand lang genoeg is om je rug tegen kou te beschermen. Ga je voor echt warm? Kies dan voor een werkjas met fleece voering. Werk je met wisselende temperaturen? Dan is een jas met uitneembaar fleecevest een goede optie.

Gevoerde Werkbroek

Werkbroek

Bij het kiezen van een goede werkbroek voor koude omstandigheden zijn er een aantal aandachtspunten. Zo is een wind- en waterdichte broek met getapete naden prettig. Daarnaast is een gevoerde versie ideaal voor de echt koude dagen.

Thermosokken

(Thermo)sokken
Samen met de handen zijn de voeten vaak de lichaamsdelen die het meest vatbaar zijn voor kou. Belangrijk dus dat je ze goed warm houdt. Kies daarom goede werksokken die voldoende isoleren en vocht goed afvoeren. Hierbij zijn thermosokken de logische keuze om koude voeten tegen te gaan.

Koudebestendige veiligheidsschoenenVeiligheidslaars
De sokken zijn een eerste stap naar warme voeten, maar passende veiligheidsschoenen de onmisbare tweede. Let hier op dat de werkschoenen zowel de juiste bescherming bieden en voldoende grip hebben als geschikt zijn voor koude omstandigheden (en liefst waterdicht zijn). Zo zijn er bijvoorbeeld ook koudebestendige veiligheidslaarzen die gevoerd zijn en veel warmte geven.

(TheHandschoenen tegen de kourmo) werkhandschoenen
Zoals al gezegd zijn je handen gevoelig voor kou en functioneren ze al minder goed onder de 15 graden. Kies daarom voor de juiste warme werkhandschoenen voor de klus. Let hierbij op kenmerken zoals beschermingsgraad, bewegingsvrijheid, water- en winddichtheid en isolerend vermogen. Ga je bijvoorbeeld voor echt warm? Kies dan voor thermo werkhandschoenen of veiligheidshandschoenen van rundernerfleer. Daarnaast kun je ook in lagen werken door onderhandschoenen te dragen.

Muts en gezichtswarmersBalaclava
Wist je dat je veel lichaamswarmte via je hoofd verliest? Een muts of gezichtswarmer voorkomt dit en zorgt dat je lichaam warm blijft. Voordeel is dat je een muts ook gewoon onder je veiligheidshelm kunt dragen.

Warmteregulerend T-shirtThermokleding voor in de bouw
Heb je het snel koud of voorspelt het weerbericht winterse kou? Kleed je dan in lagen met thermokleding als basis. Deze kleding is speciaal ontwikkeld om je lichaam goed te isoleren en vocht goed af te voeren. De meest voorkomende thermokleding in de bouw bestaat uit shorts en warmte regulerende t-shirts of sweaters.

Waterdichte bovenkledingWaterdichte werkparka
Tot slot is er nog waterdichte bovenkleding. Ideaal als je werkkleding wel lekker warm is, maar beperkt waterdicht. Denk hierbij aan een waterdichte werkparka of regen werende werkbroek. Zo blijf je droog én warm. 

Tip: naast warme werkkleding is persoonlijke bescherming natuurlijk onmisbaar. Vergeet dus vooral PBM’s zoals je veiligheidshelm, veiligheidsbril en gehoorbescherming niet.

Ga voor een comfortabele & veilige werkomgeving

Tot zover onze tips over veiligheidskleding en comfortabeler werken in de kou. Op zoek naar meer handige tips of informatie over veiligheid op de bouwplaats of werkplek? Bekijk dan ook onze andere blogs over duurzaam werken en bekijk ook ons uitgebreide assortiment veiligheidskleding.