6 tips voor de perfecte zithouding, ook bij thuiswerk!

Ergonomie op de werkvloer

We zitten dagelijks massaal achter ons bureau, of we nu op kantoor werken of vanuit huis. Helaas zijn we niet gemaakt voor langdurig computerwerk en liggen rug- en nekklachten op de loer. Wil jij lekker zitten? En een goede zithouding aannemen? Lees dan onze tips voor een betere zithouding en ontdek enkele handige oefeningen waarmee jij in een handomdraai je spieren weer losgooit.

Voel je beter met een ergonomische werkplek

Met al dat computerwerk zitten we behoorlijk wat uren per dag en we moeten het niet onder stoelen of banken steken: we zitten te veel. Belangrijk dus dat je je werkplek op zo’n manier inricht en afstelt dat je je er goed bij voelt. Zorg bijvoorbeeld dat je ergonomische bureaustoel, bureau en beeldscherm goed zijn afgesteld. Dat vermindert de kans op nek- en rugklachten en zorgt dat je meer energie overhoudt. Zo kom jij fitter de werkdag door.

Wat is de juiste zithouding op je bureaustoel?

Ergonomisch werken begint bij je bureaustoel: stel deze goed in om een ergonomische zithouding te creëren. Volg dit handige stappenplan!

  • Stel de hoogte van de zitting in zodat je bovenbenen horizontaal zijn

  • Stel de zitdiepte zo in dat je een gebalde vuist tussen je knieholte en de voorkant van de zitting kunt houden

  • Stel de rugleuning zo in dat je je rug goed ondersteunt. De lumbaalsteun (de bolling onderaan de rugleuning) moet mooi je rugholte invullen

  • Plaats je vingers op je sleutelbeen en laat de arm vervolgens omlaag hangen. Stel nu de armleuning in zodat deze je elleboog raakt

  • Stel daarnaast je bureau qua hoogte zo in dat deze gelijk is aan de armsteun

  • Zorg dat je beeldscherm op ooghoogte staat en je loodrecht naar het scherm kijkt.

Een goede zithouding voor thuiswerk

Als je een ergonomisch bureau en een ergonomische bureaustoel hebt staan, heb je al twee essentiële onderdelen voor een goede zithouding. Maar er zijn nog meer accessoires die jouw werkcomfort verhogen. Denk aan een voetensteuneen ergonomisch toetsenbord en de ergonomische muis. Zaken waarmee jij de werkdag nog beter doorkomt.

Gemakkelijke oefeningen voor tijdens het (thuis)werk

Last van je nek of een zeurend gevoel in je onderrug? Dan is het tijd voor een mini-office workout! Wacht niet tot je middagpauze om je spieren af en toe los te gooien! Hieronder vind je een paar simpele oefeningen die je nu direct achter je bureau kunt doen. Stretch je nekspieren en je armspieren en beweeg ook maar eens goed heen en weer met je rug. Vergeet niet om alles rechtstaand te doen, dat is goed voor je bloeddoorstroming!

Meer weten over ergonomisch werken?

Bekijk ons volledige assortiment ergonomische hulpmiddelen via onze overzichtspagina ergonomie of lees onze blog voor meer inspiratie. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze helpdesk. Wist je trouwens dat onze medewerkers ook langskomen om huiskantoren in te richten?

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

De gids om je werkplaats perfect in te richten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 22 november 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen