Rollenbaan of transportband kiezen en kopen

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Transportbanden zijn er in verschillende soorten, hieronder wordt besproken welke dat zijn en waar je op moet letten als je ze wilt kopen. Ze worden ook vaak rollenbaan of conveyor genoemd. Maar officieel  heet  het “transportsysteem”.

Soorten transportbanden: wat doen de rollenbanen?

Er zijn eigenlijk drie soorten transportbanden: met band, met vrije rollen en met gemotoriseerde rollen. En welke je kiest hangt natuurlijk vooral af van wat er over heen gaat. We zullen ze eens één voor één bespreken:

  1. Rollenbanen met vrije rollen: als je de zwaartekracht mee laat helpen door de band schuin te laten lopen, zijn vrije rollen natuurlijk meestal goed. De afstand tussen twee rolassen (waar de rollen op draaien) mag natuurlijk niet te groot zijn: maximaal 1/3e van de productlengte. Direct naar assortiment rollenbanen met vrije rollen in kunststof of staal >>

  2. Rollenbanen met gemotoriseerde rollen: deze zijn natuurlijk nodig als de band niet schuin staat, en maken het mogelijk om een circuit te vormen waarin de snelheid centraal kan worden geregeld. Ideaal bijvoorbeeld bij het voorbereiden van bestellingen. Direct naar assortiment gemotoriseerde rollenbanen >>

  3. Transportbanden met band: deze zijn vooral nodig als de onderkant van de goederen afwijkend is, bijvoorbeeld bij levensmiddelen. Dat wordt hieronder verder uitgelegd. Direct naar transportbanden Direct naar assortiment transportbanden >>

Waar moet je op letten bij het kiezen van een transportband?

“Het belangrijkste wat je moet weten is natuurlijk: wat gaat er over de band? In totaal zijn er vijf dingen waar je op moet letten.” We zullen ze even benoemen:

  1. Wat gaat er overheen? De goederen mogen natuurlijk niet harder zijn dan de transportband, metalen lasten zullen kunststof rollen bijvoorbeeld snel doen verslijten.

  2. De onderkant van de goederen: als de onderkant niet vlak is hebben rollen geen zin en kun je beter een transportband gebruiken. Soms is een standaard transportband niet genoeg, bij levensmiddelen bijvoorbeeld waar de eisen aan hygiëne hoog zijn.

  3. Hoe groot zijn de goederen? Als goederen korter zijn dan 70 mm (in de lengte dus) is een transportband verplicht, anders vallen ze tussen de rollen. Wat breedte betreft moet je 50 mm extra ruimte aanhouden.

  4. Hoe zwaar zijn de goederen? Je kunt de maximale belasting per strekkende meter op het apparaat aflezen. Dat is wel een richtlijn natuurlijk, het geldt voor normale producten in een normale omgeving tegen een snelheid van 10 meter per minuut.

  5. In welke omgeving staat de transportband? Voor sectoren als voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie,  waar hogere eisen worden gesteld, dienen aangepaste transportbanden worden gebruikt.

Met bovenstaande informatie heb je een goede indruk van wat er bij het kopen van een rollenbaan of transportband komt kijken, klik hier om het assortiment rollenbanen in onze webshop te bekijken. Als je alle details over de aankoop van transportbanden wilt weten kun je ook de ‘Koopwijzer rollenbanen en transportbanden‘ lezen. En als je er dan nog niet uitkomt bel je natuurlijk de Helpdesk van Manutan, de medewerkers weten alles van transportbanden en helpen je graag verder.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Manutan draagt graag een steentje bij!

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 20 augustus 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen