Takel kopen? Zo kies je de beste takel

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Takels zijn er in verschillende soorten en maten, hieronder wordt besproken welke dat zijn en waar je op moet letten bij het kiezen en kopen. We hebben onze collega’s van de Helpdesk gevraagd wat ze over takels kunnen vertellen: “Het belangrijkst is dat de maximum capaciteit van de takel in de gaten wordt gehouden.” Ga direct naar het assortiment takels >>>

Soorten takels

“Het eerste dat je moet bepalen is het soort takel dat je nodig hebt. Er zijn bijvoorbeeld ook elektrische of pneumatische takels die de geen mankracht vereisen”. Hieronder de verschillen:

Een rateltakel met hendel: in plaats van een bedieningsketting gebruik je een bedieningsarm of hefboom om de last te hijsen en te laten dalen. Rateltakels worden gebruikt voor het hijsen van lasten op manhoogte en worden geleverd met een standaard hijshoogte van 1,5 meter.  Extra hijshoogte is per meter te bestellen. Er zijn rateltakels leverbaar vanaf 250 tot 6300 kg belasting.

Een handtakel: deze wordt hoog opgehangen, meestal aan een duwloopkat als je de last horizontaal wilt verplaatsen. De te takelen last hangt aan de zogenaamde lastketting. Met de bedieningsketting laat je handmatig de last stijgen of dalen. Handtakels worden standaard met 3 meter hijshoogte geleverd, extra hefhoogte is per meter te bestellen. Er zijn handtakels leverbaar vanaf 250 tot 10.000 kg belasting.  

Een elektrische of pneumatische takel: deze kun je bedienen met een bedieningskabel en vereist geen enkele mankracht. Deze kettingtakels zijn leverbaar met of zonder een duwloopkat of elektrische loopkat. Elektrische takels worden standaard met 3 meter hijshoogte geleverd, extra hijshoogte is per meter te bestellen. Er zijn elektrische takels leverbaar vanaf 150 tot 5000 kg. Alle elektrische kettingtakels zijn voorzien van een FEM-groep classificatie (zie hieronder).

Het kiezen van de takel

“Het belangrijkste bij het kiezen van een takel is natuurlijk de maximale belasting, je mag natuurlijk nooit iets takelen wat te zwaar is. Zelfs als je maar af en toe iets takelt wat zwaarder is dan het draagvermogen, kan het al fout gaan.” Alle elektrische kettingtakels zijn voorzien van een FEM classificatie.  De FEM (European Federation of Materials Handling) heeft takels in groepen ingedeeld aan de hand van de gemiddelde belasting en gebruiksduur. Een takel met een capaciteit van 500 kg die gemiddeld wordt belast gedurende 2,4 uur per dag komt bijvoorbeeld in FEM-groep 2m. Voor takels worden de volgende FEM-groepen onderscheiden: – 1Bm (zeer licht tot licht gebruik) – 1Am (licht tot normaal gebruik) – 2M (normaal gebruik) – 3M (zwaar gebruik) – 4M (zeer zwaar gebruik) Verder is het belangrijk dat je kijkt naar de ‘nuttige hoogte’ (de hoogte van de takel als de hefhaak volledig gedaald is) en de ‘minimale bouwhoogte’ (de hoogte van de takel als de hefhaak volledig is opgetild).

Bevestigingswijze

En tenslotte is de bevestigingswijze van belang, afhankelijk van de horizontale beweging die je wilt maken:

Met bovenstaande informatie heb je een goede indruk van wat er bij het kopen van een takel komt kijken, klik hier om het assortiment takels in op Manutan.nl te bekijken. Als je er niet uitkomt bel je natuurlijk de Helpdesk van Manutan, de medewerkers weten alles van takels en helpen je graag verder.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 18 juni 2015

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen