Meest voorkomende oorzaken arbeidsongevallen

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

In Nederland komen jaarlijks bijna 90.000 ongevallen met langer verzuim voor. Vooral vallen en uitglijden veroorzaakt regelmatig bedrijfsongevallen, maar ook agressie op de werkvloer speelt een belangrijke rol.

Valpartijen en agressie belangrijkste oorzaken arbeidsongeval

Dat een ongeluk in een klein hoekje zit, geldt zeker ook voor bedrijfsongevallen. Zo blijkt uitglijden, struikelen of een andere manier van vallen, de meest voorkomende oorzaak van bedrijfsongevallen met langer verzuim, aldus een recent gepubliceerd onderzoek van het CBS. In totaal gaat het hier om 29%, ruim 26.000 werknemers, die door een val vier dagen of langer thuis zitten. In vrijwel alle gevallen ging het ongeval gepaard met lichamelijk letsel. Een opvallende, en alarmerende, tweede oorzaak zijn arbeidsongevallen door bedreigen, bijten en schoppen. Bijna 20.000 werknemers waren hier in 2014 de dupe van en hielden hier lichamelijk en/of geestelijk letsel aan over.

Fysiek vs. psychisch letsel

6 op de 10 ongevallen met langer verzuim ging gepaard met fysiek letsel. De meest voorkomende lichamelijke letsels  (33%) zijn ontwrichtingen, verstuikingen en verrekkingen. Wonden en botbreuken komen ‘slechts’ in 1 op de 10 ongevallen voor.

Bij bijna een kwart van de arbeidsongevallen met langer verzuim was sprake van geestelijk letsel. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om psychische schade door bedreiging of shock door een traumatische ervaring. Uit het onderzoek blijkt ook dat industriële locaties zoals fabrieken de gevaarlijkste plekken zijn. Hier gebeurt bijna een kwart van de ongevallen.

Meeste werknemers houden zich aan veiligheidsmaatregelen

Uit eerder onderzoek* van Manutan blijkt dat veel werknemers niet goed op de hoogte zijn over de veiligheid op de werkvloer. Zo blijkt 1 op de 3 medewerkers niet te weten wie de bhv’er is of waar de EHBO-koffer zich bevindt. Cruciale informatie op het moment dat het mis gaat. Wel geeft 94% van de werknemers aan zich meestal of altijd aan de veiligheidsmaatregelen te houden. Ook stellen de meeste werkgevers (64%) de juiste beschermingsmiddelen beschikbaar om het werk veilig uit te kunnen voeren. Meer weten? Bekijk dan het complete artikel over veilig werken.

Beschermingsmiddelen voor veiliger werken

Manutan draagt graag bij aan een veiligere werkomgeving en biedt hiervoor een groot assortiment met artikelen voor onder andere persoonlijke bescherming, EHBO, brandveiligheid en de opslag van gevaarlijke stoffen. Meer weten hoe je de veiligheid op de werkvloer kunt vergroten? Bekijk dan het Manutan blog of bel met de Helpdesk 030-229 61 11 voor een vrijblijvend advies. Zij weten er alles van en helpen je graag verder.

*) Onderzoek november 2015 onder 1000 respondenten in verschillende leeftijdscategorieën, werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 3 februari 2016

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen