42% werknemers zou zichzelf niet laten thuiswerken

Slim en efficiënt werken

Afleiding en slechte werkplek bedreigen Het Nieuwe Werken

Thuiswerken is populair. Volgens het CBS mogen ruim één op de vier Nederlanders regelmatig thuiswerken van hun baas. Maar uit onderzoek* van Manutan blijkt dat 4 op de 10 werknemers zichzelf nooit zou laten thuiswerken! Afleiding en een slechte inrichting van de thuiswerkplek dragen daaraan bij. Goede afspraken, eerlijk zelfonderzoek en een serieuze aanpak, helpen volgens Manutan thuiswerken wél tot een succes te maken.

Afleiding: huishouden, kinderen en partner

De helft van de thuiswerkers is weleens afgeleid tijdens het werk. Eén op de tien zelfs regelmatig tot vaak, zo blijkt uit het onderzoek onder 1000 werknemers. De meest genoemde afleidende factoren zijn:

  1. huishoudelijke werkzaamheden (27%)

  2. de kinderen (20%)

  3. mijn partner (13%)

Huishoudelijke werkzaamheden zijn overigens voor zowel mannen (25%) als vrouwen (31%) de meest genoemde reden. De partner blijkt vooral voor mannen een flinke afleidingsbron (15%, tegenover 6% van de vrouwen). Verder worden de tv en herrie bij de buren nog genoemd als productiviteitskillers.

Slechte kwaliteit werkplek

De thuiswerkplek blijkt lang niet altijd goed ingericht. Als er in huis al ruimte is voor een apart kantoor, dan is dat lang niet altijd met goed meubilair gevuld. Maar liefst 62% van de ondervraagde werknemers geeft aan dat de thuiswerkplek niet ergonomisch is ingericht. Toch heeft de werkgever daarin volgens de Arbowet een zware verantwoordelijkheid.

Goede afspraken, serieuze aanpak

Wil je van thuiswerken een succes maken, dan moeten managers/werkgevers en werknemers er serieus voor gaan zitten, zo vindt Lydia Rongen, HR Manager Benelux van Manutan. “Een thuiswerkplek kan de productiviteit juist enorm ten goede komen. Maar dat vraagt maatwerk, vertrouwen en support van een manager en van de werknemer eerlijkheid en een goede aanpak. Niet alleen voor het inrichten van een uitstekende thuiswerkplek, maar ook om mogelijke afleiding in goede banen te leiden” aldus Rongen. “Een beetje afleiding is overigens prima, want niemand kan uren achter elkaar supergeconcentreerd en productief zijn. Maar maak wel onderscheid tussen gewenste en ongewenste afleiding. En natuurlijk moeten iemands werkzaamheden wel geschikt zijn om thuis te verrichten. Wanneer je bijvoorbeeld in een productiehal of magazijn werkt, gaat dat vaak niet of lastig.”

Lees meer over thuiswerken in het artikel ‘de keerzijde van Het Nieuwe Werken’ waarin Lydia tips geeft voor de werkgever en werknemer voor productief thuiswerken.

*) Onderzoek november 2015 onder 1000 respondenten in verschillende leeftijdscategorieën, werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland door Manutan i.s.m. NovioData.

Manutan levert een groot assortiment artikelen voor de thuiswerkplek. Kijk op www.manutan.nl of bel de Helpdesk 030 229 61 11 voor een vrijblijvend advies. Zij weten er alles van en helpen u graag verder.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 1 maart 2016

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen