Thuiswerken: hoe kun je de risico’s van zittend werk voorkomen?

Slim en efficiënt werken

De coronacrisis en de bijbehorende lockdowns gaven thuiswerken – of werken waar en wanneer je wil – een enorme boost. Ondertussen heeft thuiswerk zijn doeltreffendheid bewezen en hebben de meeste medewerkers zelfs een voorkeur voor vanuit huis werken. Maar jammer genoeg is het vele zittende werk dat hieraan gelinkt is, schadelijk voor de gezondheid. Wij verzamelden enkele tips om thuiswerken gezond en veilig te houden.

Een belangrijk voordeel van thuiswerken is dat de reistijd afneemt of zelfs volledig wegvalt. Een van de grootste nadelen is dat bij het thuiswerken medewerkers langer op hun bureaustoel zitten.

De gevaren van zittend werk

Langdurig zittend werken kan op verschillende manieren slecht zijn voor de gezondheid.

De fysieke risico’s van zittend werk

Zittend werk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten (zoals een hoge bloeddruk of hartfalen), stofwisselingsstoornissen (zoals diabetes type 2), obesitas, enzovoort. Ook spier- en skeletaandoeningen (MSA’s) zijn sinds het begin van deze gezondheidscrisis zeer sterk toegenomen. Door de plotse invoering van thuiswerken moesten veel medewerkers thuis een werkplek improviseren dat niet op hun lichaam was afgestemd. Zelfs bij vrij jonge mensen worden er sinds de eerste lockdown in de meeste Europese landen meer spier- en gewrichtspijnen vastgesteld.

Wanneer thuiswerken een langetermijnoplossing wordt

Een paar dagen thuiswerken gaat je gezondheid niet schaden. Maar de risico’s worden na verloop van tijd wel zichtbaarder. Als je niet oplet, dan kunnen de negatieve effecten van te lang stilzitten ernstige gevolgen hebben. Tegenwoordig brengen we maar liefst 15% meer tijd door in een zittende houding. Alleen dat is al voldoende om verstoringen in de stofwisseling te veroorzaken. De WHO waarschuwt dat lichamelijke inactiviteit verantwoordelijk is voor 10% van de sterfgevallen in Europa. Het is zelfs de vierde sterftefactor in de wereld en de belangrijkste oorzaak van voorkombare sterfte in de wereld, vóór roken.

Om persoonlijke en professionele voldoening uit thuiswerken te blijven halen, en om gezond te blijven, zit je – zelfs in een correcte houding – het beste niet langer dan zeven uur per dag. Ga ook nooit langer dan een halfuur zitten. Stel regels voorop en dwing jezelf om een evenwicht te bewaren tussen je werk en privéleven en je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Zittend werken: vervang vrije momenten door beweegsessies

Op kantoor zijn vergaderingen, gesprekjes met collega’s en lunchpauzes gelegenheden om jezelf om te bewegen. Bij thuiswerken vallen deze momenten weg, zeker als je veel digitale vergaderingen bijwoont. Het is daarom een goed idee om de vrije momenten tussen verschillende taken door te gebruiken om te bewegen.

Elke dag dertig minuten bewegen volstaat om je bloeddruk, cholesterolgehalte en lichaamsvetpercentage te verlagen en je immuunsysteem te stimuleren. Daarnaast is het goed voor je gemoedstoestand. Regelmatig bewegen maakt thuiswerken een stuk aangenamer en zorgt ervoor dat je je autonomie ten volle benut.

Thuiswerken: houd je aan vaste werkuren

Thuiswerken kan je het gevoel geven dat je constant bereikbaar moet zijn. Wees je daarvan bewust als je niet langer dan nodig achter je computer wil zitten. Houd je aan de normale werkuren en moedig je collega’s aan om hetzelfde te doen.

Ga niet snacken tijdens het thuiswerken

Een bijkomend gevaar voor thuiswerkers is snacken. Het is heel makkelijk om op elk moment van de dag naar de keuken te wandelen en daar een tussendoortje uit de kast te halen. Als je je sociaal geïsoleerd voelt, dan neemt die neiging bovendien toe. Het risico bestaat dat je dan niet alleen minder beweegt en minder energie verbruikt, maar ook dat je een onregelmatig voedingspatroon ontwikkelt met ongezonde voedingsmiddelen die veel calorieën bevatten. Let dus erop dat je op regelmatige tijdstippen gezonde en evenwichtige voeding eet.

Beperk schermtijd na thuiswerk

Omdat je bijna de hele dag achter een beeldscherm doorbrengt, is het belangrijk om jezelf op het einde van je werkdag niet aan je smartphone, tablet of televisie te kluisteren. Ze moedigen je alleen maar aan om te blijven zitten of te gaan liggen. Wil je ontspannen? Daag jezelf uit tot een work-out, speel met je kinderen of ga lekker koken. Er zijn veel gezonde manieren om een productieve werkdag goed te eindigen.

Wettelijke verplichtingen voor bedrijven ter preventie van de risico’s van zittend werk

Organisaties moeten hun medewerkers een gezonde werkplek bieden, waar ze ook werken. Zij moeten daarom hun maatregelen aanpassen aan elke verandering in de arbeidsomstandigheden, zoals de recente coronacrisis. De werkgever moet dus voldoen aan zijn informatieplicht en medewerkers ertoe aanzetten om tijdens thuiswerk zo weinig mogelijk stil te zitten. Ook jij kunt je medewerkers aanmoedigen om:

  • telefoongesprekken staand te voeren.

  • elke dag minstens een halfuur rechtop te staan.

  • een wandeling te maken tijdens de lunchpauze, de trap te nemen in plaats van de lift en gebruik te maken van een sta-bureau (al moet dit uiteraard door de werkgever geregeld worden).

  • fysieke inspanningen te doen. Dit kan bijvoorbeeld door te zorgen voor douches en kleedkamers op kantoor, een sportabonnement of inschrijvingsgeld voor een sportclub terug te betalen of door een programma uit te werken voor online sportlessen of een coach.

Ontdek al onze producten voor het kantoor in onze webshop of doe nog meer inspiratie bij onze andere blogartikels over BEergonomie. Vind je niet wat je zoekt of heb je extra informatie nodig? De helpdesk van Manutan staat voor je klaar.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 20 augustus 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen