Tips om je bedrijf klaar te stomen voor de feestdagen

Slim en efficiënt werken

Het einde van het jaar is vaak een ongekend drukke periode. Veel bedrijven behalen de meeste omzet in het laatste kwartaal van het jaar. De drukke feestdagen zijn bij uitstek het moment om slimme manieren te vinden om sneller in te pakken en goederen op te slaan. En het einde van het jaar is de perfecte tijd om je voor te bereiden op het nieuwe jaar en het huidige jaar goed af te sluiten. We geven je graag wat praktische tips om je bedrijf klaar te stomen voor de eindejaarssprint.

Maak een checklist Ben je klaar voor een groot volume aan bezoekers en kopers? Heb je genoeg voorraad om alle binnenkomende orders te verwerken? Is de bezetting in het magazijn op peil en zijn er voldoende inpaktafels en verpakkingsmaterialen in huis? Welke magazijn-, werkplaats- en kantoorbenodigdheden moeten nog ingekocht worden? Met de juiste voorbereidingen kun je de eindsprint moeiteloos aan. Maak een checklist met alle diensten, mensen en producten die je nog nodig hebt om aan de extra vraag te voldoen.

Je magazijn slim inrichten Hoe kun je al die extra producten en verpakkingsmaterialen aan? Magazijnruimte is kostbaar en daarom is het zaak om iedere m3 zo efficiënt mogelijk te benutten. Kies daarom de juiste magazijninrichting in combinatie met de goederen die je wilt opslaan. Denk aan slimme manieren om sneller te werken, zoals transportwagens en grote dozen, en aan efficiënte manieren om je magazijn of voorraadkast in te richten. Zo kun je toch alles kwijt en grijp je nooit ergens op mis.

Bezetting Extra klanten zorgen voor een spitsuur bij de klantenservice en meer orders zorgen voor meer pakketten die ingepakt moeten worden. Bekijk tijdig je bezetting tijdens de drukste dagen. Gaan er mensen op vakantie? Heb je extra handjes nodig in het magazijn of bij de klantenservice? Zorg voor de juiste mensen op de juiste dagen om de drukte de baas te zijn.

Budgetten Bepaal de budgetten en kijk wat er nog over is van dit jaar. Wil je de budgetten van dit jaar graag nog dit jaar opmaken (levering en facturatie binnen het huidige jaar) of neem je het overige budget liever mee? Of vraag je de leveranciers om een factuur, zodat je de budgetten opmaakt, maar laat je de artikelen pas in het nieuwe jaar leveren? Manutan deed, in samenwerking met DVJ Insights, onderzoek onder meer dan 1000 bedrijven en daar kwam uit dat de helft van de bedrijven geen extra artikelen gaat bestellen om de budgetten op te maken. Ruim een kwart zorgt ervoor dat de budgetten nog dit jaar opgemaakt worden, met levering en facturatie in dit kalenderjaar. Eén op de zes bedrijven maakt de budgetten wel op, maar laat de artikelen pas in het nieuwe jaar bezorgen.

Voorbereiden op de kou Vergeet niet om je voor te bereiden op de winter. Bestel strooizout voor verwachte gladheid, zorg voor kachels en veiligheidskleding om collega’s tegen de kou, sneeuw en griep te beschermen. Denk daarnaast aan (extra) lampen op je bedrijfsterrein en bij de ingang, wanneer het eerder donker wordt.

Voorbereiden op 2021 Het jaar 2021 komt er al weer aan, daar kun je als bedrijf maar beter op voorbereid zijn. Maak alvast plannen voor volgend jaar en maak stappenplannen voor grotere activiteiten en deadlines. Moet je nog nieuwe prijsafspraken maken of contractonderhandelingen met leveranciers inplannen? Plan en machines in en werk je bij voor het einde van het boekjaar.

En wees voorbereid op onverwachte zaken! Schiet niet in de stress maar trek tijdig aan de bel als je de werkzaamheden niet meer bij kunt benen of dreigt onvoldoende materialen te hebben. Zo zijn de feestdagen ook voor je bedrijf een vrolijke tijd!

Manutan helpt je graag

Kijk ook eens op manutan.nl, ons blog boordevol tips of contacteer de Helpdesk voor meer informatie over efficiënt werken.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 6 november 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen