Een gezonde werkomgeving? Vergeet het onderhoud van je ventilatiesysteem niet!

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Uit een studie van Harvard University blijkt dat de lucht op kantoor vaak erg vervuild is. Dat is slecht voor de productiviteit en gezondheid van je werknemers, want zij brengen hier het grootste deel van hun dag door. Zo worden ze sneller ziek door het hoge CO2-gehalte in de lucht en de aanwezigheid van zogenaamde volatiele organische stoffen (afkomstig van bijvoorbeeld lijm, printers, poetsmiddel, verf, …). Ook virussen blijven langer hangen en verspreiden zich sneller. Dit alles leidt tot het zogenaamde sick building syndrome en wordt vooral veroorzaakt door een slecht onderhoud van het ventilatiesysteem. Een goede airco-hygiëne is dan ook aangeraden!

onderhoud ventilatiesysteem

Oorzaken van vervuilde lucht

Vervuilde lucht op de werkvloer is dus vaak het gevolg van slechte ventilatie. Dat houdt een gebrek aan ventilatie in, waarbij vervuilde binnenlucht blijft hangen en niet vervangen wordt door verse lucht. Daarnaast is die vervuilde lucht ook te wijten aan een slecht onderhouden ventilatiesysteem. Als je systeem niet voldoende hygiënisch is, verspreiden stof en ziektekiemen zich makkelijk door het hele gebouw.

Het onderhoud van je ventilatiesysteem

Het onderhoud van je ventilatiesysteem is afhankelijk van het soort systeem dat je hebt. Er bestaan namelijk drie verschillende soorten: A, C en D, die ieder een verschillende aanpak eisen. Zo heeft een ventilatiesysteem type A slechts beperkt onderhoud nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is de aan- en afvoeropeningen schoon houden. Een ventilatiesysteem C vraagt iets meer onderhoud, omdat je naast de aan- en afvoeropeningen nog de kanalen, de afvoerventilatoren en -ventielen minstens elke drie à vijf jaar moet reinigen. Een ventilatiesysteem D vraagt het meeste onderhoud. Daarbij moet hetzelfde gebeuren als bij een C-ventilatie, plus een tweejaarlijks onderhoud van de filters.

Je ventilatiesysteem schoonmaken doe je onderdeel per onderdeel. De aan- en afvoeropeningen en ventielen maak je schoon met allesreiniger, water en een spons. De filters kun je bij elke onderhoudsbeurt vervangen of je kunt heel goed stofzuigen. Sowieso moet je de filters wel op jaarlijkse basis vernieuwen. De ventilatoren, luchtkanalen en warmtewisselaars van je ventilatiesysteem laat je het beste controleren door een professional.

Manutan helpt je graag

Wil je voorkomen dat de lucht op kantoor vervuild is en ben je van plan het ventilatiesysteem een grote schoonmaakbeurt te geven? Dan kun je bij Manutan terecht voor het juiste schoonmaakmateriaal, zoals stofzuigers, onderhoudsproducten en toebehoren.

Volg Manutan op