In zomerse outfit op het werk verschijnen? Niet altijd een topidee!

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

De zomer is zonder twijfel een heerlijke periode, maar zonder airco of ventilator op de werkplek is het overdag vaak zweten geblazen. Te hoge temperaturen zijn bovendien en niet goed voor de concentratie of de productiviteit. Wil je het probleem oplossen door luchtig gekleed naar het werk te gaan? Zo’n zomerse outfit klinkt wellicht verleidelijk, maar is niet in alle omstandigheden een goed idee of zelfs toegestaan. Een overzicht van de regels.

Zomerse outfit

Beschermende kleding en werkkleding

Wettelijk is niks vastgelegd over werkkleding. Als beschermende kleding of werkkleding verplicht is op de werkplek, dan moet dit helder in de arbeidsovereenkomst staan. Daarbij geldt: de werkgever zorgt voor deze kleding (bijvoorbeeld een overall), tenzij het arbeidscontract anders bepaalt of als het in de bedrijfstak gebruikelijk is dat de medewerker zelf hiervoor zorgt. De werkkleding kan bijvoorbeeld een identificerende functie hebben (het uniform van een agent of de kleding van hotelpersoneel zijn hier goede voorbeelden van). Beschermende kledij valt onder de categorie persoonlijke beschermingsmiddelen, ontworpen om werknemers te beschermen tegen specifieke risico’s zoals een slechte zichtbaarheid. De Arbeidsinspectie kan hierop controleren en overtredingen bestraffen met een boete. Dat geldt voor zowel werkgevers als medewerkers die de middelen niet juist gebruiken.

Zomerse kleding in het magazijn …

Comfort is belangrijk op het werk, maar blijft natuurlijk op elk moment ondergeschikt aan de veiligheid! Als er bijvoorbeeld heftrucks rondrijden in een relatief donker magazijn, zijn zomerse temperaturen géén excuus om geen hesje of T-shirt in reflecterend materiaal te dragen. Blijf ook je handen en vingers beschermen, want die raken op het werk het vaakst verwond, en vergeet je veiligheidsschoenen niet. Om zweetvoeten te voorkomen in die schoenen, kun je kiezen voor verkoelende sokken of verkoelende inlegzolen.

Is een helm verplicht? Dan is de combinatie met een zweetband of een voorhoofdkoeler een goed idee. Dat laatste product bevat een speciaal koelweefsel dat na activering vier tot tien uur koel (zo’n veertien graden) blijft. Tot slot biedt een verkoelend vest wellicht soelaas in een warm magazijn.

… en op kantoor?

Spaghettibandjes, teenslippers, een korte broek, … Die kledingstukken zijn oké als je thuis werkt, maar staan niet meteen netjes op kantoor. Of zulke kleding door de beugel kan, hangt natuurlijk af van de sector waarin je werkt, en de mate van zakelijkheid die vereist is. Twijfels over je kledingkeuze? Sommige bedrijven hebben een dresscode, dat bijvoorbeeld shorts verbiedt voor mannen, dus vraag zeker na of dat in jouw organisatie het geval is.

Kies bij zomerse temperaturen als vrouw eventueel voor een topje, maar neem een licht vestje mee wanneer je die dag bijvoorbeeld nog een presentatie geeft of naar een klant moet. Let op met kleuren (zo is een beetje zweet al meteen zichtbaar op een lichtgrijs T-shirt) en kies voor ademende stoffen zoals katoen of linnen. Kun je moeilijk inschatten hoe warm het op kantoor zal zijn, ga dan voor laagjes!

Benieuwd naar ons aanbod? Neem gerust online een kijkje in ons assortiment. Als je meer informatie wil over bijvoorbeeld kleding voor het magazijn, dan kun je altijd bij onze helpdesk terecht.

Volg Manutan op