Strooizout – Gladheidsbestrijding en aansprakelijkheid

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Volgens het Nieuw Burgerlijk Wetboek, artikel 6:174, heb je als bezitter van een bedrijfsterrein een gladheidbestrijdingsplicht. D.w.z. dat je aansprakelijk gesteld kunt worden als er niet tijdig en correct actie is ondernomen in het sneeuw- en ijsvrijhouden. Gelukkig zijn er pasklare oplossingen om je terrein en de toegang tot je kantoor tiptop te houden, ook bij zware sneeuwval of barre kou. Hieronder geven we een paar tips.

|||

Hoeveel strooizout heb je nodig?

Voor een maximaal resultaat kun je het beste preventief strooien enkele uren voordat het gaat sneeuwen of ijzelen. Dan ben je ook het zuinigst, want bij preventief strooien heb je maar 10 – 20 gram strooizout per m² nodig om je terrein en de toegang tot je kantoor ijs- en sneeuwvrij te houden. Strooi je achteraf als het al glad is dan heb je 2x zoveel nodig. Met 5 zakken van 25 kg heb je ruim voldoende voor een voetbalveld. Gebruik wel steenzout van een constante kwaliteit, dat heeft een directe werking en bestrijdt langdurig gladheid.

Hoe en waar kan ik het beste strooien?

StrooiwagenZout strooien heeft het grootste effect waar veel gelopen of gereden wordt. Door de circulatie wordt het zout beter vermengd met sneeuw en ijs. Strooien kan met de hand of schep, maar met een speciale strooiwagen verspreid je het zout beter, gelijkmatiger en zuiniger. Afhankelijk van het oppervlak zijn er diverse strooiwagens verkrijgbaar.

Hoe bewaar ik strooizout?

Zout trekt vocht aan, bewaar geopende zakken dus op een droge plaats want anders gaat het zout klonteren. Het beste is om strooizout in speciale zoutkisten of zoutbakken droog te bewaren. Dan heb je de hele winter goed zout bij de hand daar waar je het nodig hebt.

Sneeuwscheppen en sneeuwschuivers

Als er al een pak sneeuw is gevallen moet er eerst sneeuw geruimd worden voordat je gaat strooien. Er zijn verschillende types sneeuwschoppen, sneeuwschrapers en sneeuwschuivers. Voor grotere oppervlakken kun je het beste een sneeuwschuiver in combinatie met een vorkheftruck gebruiken.

Persoonlijke beschermingsmiddelen bij kou

Parka meet hoge zichtbaarheidGa je buiten werken in de kou? Kies dan warme kleding die goed isoleert en waarin je prettig kunt bewegen. Denk ook aan je veiligheid en zorg dat je door andere verkeersdeelnemers goed gezien wordt door veiligheidskleding te dragen met hoge zichtbaarheid. Manutan heeft een uitgebreid PBM assortiment die je beschermt tegen kou, wind en vorst zodat je in alle veiligheid kunt werken: koudebestendige handschoenen, veiligheidsschoenen, veiligheidsparka’s, thermische onderkleding, parka’s, fleece jassen, mutsen, enz.

Manutan laat je deze winter niet in de kou staan! Kan je niet vinden wat je zoekt of je wilt meer weten, bel dan de Helpdesk van Manutan. Zij weten er alles van en helpen je graag verder.

Volg Manutan op