Nieuwe verbandrichtlijnen Oranje Kruis 2017 – check je EHBO koffer

Op het moment dat de EHBO doos tevoorschijn komt wil je zeker weten dat de inhoud nog goed is. Maar wist je dat de inhoud over datum kan zijn? Hoogste tijd dus om de inhoud van jouw EHBO kit te controleren. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij én geven direct de nieuwe Verbandrichtlijnen voor 2017 van het Oranje Kruis.

Houdbaarheid inhoud EHBO koffer

Veel bedrijven zetten de EHBO tas of koffer na aanschaf ergens neer en kijken er vervolgens niet meer naar om. Riskant, want de gemiddelde houdbaarheid van de inhoud van een EHBO doos is 3,5 tot 4 jaar. Controleer daarom twee maal per jaar of alle producten nog goed zijn. Vind je producten die over datum zijn zoals gaasjes, wondpleisters of hechtstrips? Bestel dan direct de gepaste navulling.

EHBO koffer A > 25 personen

EHBO-koffer type A

EHBO koffer B < 25 personen

EHBO-koffer type B

EHBO BHV koffer

EHBO-koffer BHV

Verplichte inhoud EHBO koffer A & B en BHV koffer

De Arbowet verplicht werkgevers om elk half jaar de EHBO trommel of koffer te controleren, tenzij het risicoprofiel van de organisatie vaker vereist. Bij deze controles moet onderstaande inhoud verplicht in de EHBO koffer aanwezig zijn:

Inhoud verbandset  
Eerstehulpschaar 1
Elastische zwachtel 6 x 400 2
Handschoenen paar bij voorkeur maat L 2
Hechtstrips 10
Ideaalzwachtel 6 x 500 cm 2
Ideaalzwachtel 8 x 500 cm 2
Inhoudsopgave 1
Kleefpleister 2,5 x 500 cm rol 1
Mondmasker voor beademing 1
Ontsmettingsmiddel lotion of spray 30 ml 1
Puntig pincet 1
Reddingsdeken / isolatiedeken 160 x 210 cm 1
Snelverband gerold (6 x 8 cm) 2
Snelverband gerold (10 x 12 cm) 2
Stappenplan Eerste hulp 1
Steriele kompressen 10 x 10 cm 4
Steriele kompressen 5 x 9 cm (1/16) 4
Steriele kompressen niet verklevend 10 x 10 cm 5
Steriele verbanddoek 50 x 50 cm 1
Vingerverband (vingerbob) 5
Wondpleister 1 meter 1
Wondpleister assortiment: in 3 maten: 1,9 x 7,2cm, 2,5cm x 7,2cm, 3,8 x 7,2cm 1
Zelfklevend fixatiezwachtel 8 cm x 4 m 2

Dit is de basis inhoud voor een EHBO koffer. Daarnaast adviseert het Oranje Kruis extra inhoud toe te voegen op het moment dat er specifieke bedrijfsrisico’s aanwezig zijn. Denk hierbij aan de volgende zaken:

Aanvullende suggesties risicogericht (speciale omgevingen, BHV of evenementen)
Beademingsmasker
Flexibele spalk
Handschoenen chemisch bestendig
Oogspoelfles 235 – 500 ml
Oordopjes
Tourniquet
Veiligheidsbril
Zaklamp LED
Vluchtmasker

Inventariseer dus de behoeftes en risico’s binnen jouw organisatie en zorg dat de inhoud van de EHBO kist hierbij aansluit.

Tip: wil je extra mobiel zijn? Dan is een EHBO tas een handige keuze.

Belangrijk: let op de CE-markering

Let bij het kopen van een EHBO koffer altijd op de CE-markering. Dit keurmerk betekent dat een medisch product voldoet aan de minimale Europese eisen voor veiligheid, gezondheid en milieu.

Vraag het de EHBO specialist

Meer weten over EHBO koffers, een EHBO koffer kopen of een vraag over veiligheid op de werkvloer? Neem dan vrijblijvend contact op met onze veiligheidsadviseurs, zij kijken graag met je mee. En bekijk ook onze andere blogs over veiligheid op de werkvloer.

 

Lees ook:Tags:

Comments

 • Bianca | 26 February 2018 om 12:20 uur

  Beste mevrouw Kohnert-Bakridi, Hartelijk dank voor uw berichtje. We hebben geen gratis EHBO-kit, maar verkopen wel De Noodset BHV. Deze is ontwikkeld voor individuele bedrijfshulpverleners en is qua inhoud afgestemd op het direct handelen bij noodsituaties. De Noodset BHV is uitgevoerd als compact, overzichtelijk tasje en kan door de individuele bedrijfshulpverlener worden opgeborgen op een eigen vaste plaats. Dit voorkomt het risico van misgrijpen op het moment dat het absoluut niet mag. De Noodset BHV is dan ook dé ideale aanvulling op uw bedrijfsverbanddoos BHV. Als u nog vragen heeft, hoor ik het graag. Heel veel succes met uw EHBO-cursus! Met vriendelijke groet Bianca, Manutan webcare

 • M Kohnert-Bakridi | 19 February 2018 om 23:55 uur

  Geven jullie ook gratis een kleine EHBO kit aan cursisten of bedrijven waar deze gevolgd worden. Zodat men dat ten alle tijden bij zich kan hebben in een handtas. Want nu volg ik een EHBO cursus en kan dan niet elke dag een grote EHBO doos mee sjouwen voor het geval het nodig is.

 • Didier | 26 October 2017 om 15:06 uur

  Beste Mevrouw Klein Gunnewiek, Hartelijk dank voor uw reactie. Een interessante vraag. Qua eerste hulpverlening is er geen verschil tussen kinderen en volwassenen. Een standaard BHV-koffer (norm 2011) of EHBO-koffer B, eventueel aangevuld met kinderpleisters volstaat in deze. Mocht nog vragen hebben, hoor ik het graag! Met vriendelijke groet, Didier Moreels

 • B klein.Gunnewiek | 23 October 2017 om 19:38 uur

  En wat moet er in de ehbo doos speciaal voor kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

Vraag het de expert