Werkschoenen of veiligheidsschoenen nodig? Ontdek onze tips voor de juiste voetbescherming

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Veiligheidsschoenen, werkschoenen, werklaarzen … Ze zijn er in allerlei soorten, beschermingsniveaus en uitvoeringen. Maar welke heb je nodig voor jouw werkplek? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor voetbescherming op een rij en vertellen we meer over de veiligheidsklassen.

Werkschoenen verplicht?

Zijn werkschoenen verplicht of niet? In veel werksituaties wel. Zeker in de bouw, industrie en logistiek vallen goede veiligheidsschoenen onder de standaard persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Ook op werkplekken met een risico op slipgevaar is het dragen van veiligheidsschoenen verstandig. Toch worden veiligheidsschoenen soms niet gedragen. Veelgehoorde argumenten hebben bijna allemaal te maken met comfort. De schoenen zijn te zwaar of zitten ongemakkelijk. Of ze belemmeren soms zelfs het lopen of hurken. Zonde, want een goed passende werkschoen biedt naast bescherming ook comfort en voorkomt gezondheidsklachten.

Waarop moet je letten bij het kopen van veiligheidsschoenen?

Verkeerde veiligheidsschoenen bieden onvoldoende bescherming tegen omgevingsrisico’s en worden vaker niet gedragen. Wil je nieuwe veiligheidsschoenen kopen? Let dan op de volgende aandachtspunten:

  • Beweging en flexibiliteit: we wezen al erop dat comfort belangrijk is. Werk je regelmatig in een gehurkte of geknielde houding? Kies dan voor een lage werkschoen die de voet en enkel bewegingsvrijheid biedt.

  • De werkomgeving: de schoen moet bestand zijn tegen allerlei omgevingsinvloeden. Werk je bijvoorbeeld veel in een natte of chemische omgeving? Dan zijn kunststoflaarzen een goede keuze. Werk je in de keuken of een voedingsmiddelenbedrijf? Dan zijn waterdichte veiligheidsschoenen met antislipzool wenselijk.

  • Het seizoen: zaken zoals de temperatuur en sneeuw hebben een invloed op de schoenen én je voeten. Overweeg eventueel een zomerpaar en een winterpaar werkschoenen.

  • Uitstraling: je werkschoenen maken deel uit van je bedrijfskleding. Door het brede assortiment veiligheidsschoenen vind je zeker een paar dat bij de rest van je kleding past.

  • De pasvorm: een goede pasvorm en de juiste maat zijn uiteraard belangrijk. Zorg dat de schoen nauw aansluit, maar ook niet te strak zit.

  • Beschermingsniveau: de juiste bescherming is natuurlijk doorslaggevend in je keuze voor je schoenen. Zo zie je in de bouw vaak werklaarzen of werkschoenen met stalen neuzen. Hieronder vind je een tabel met de verschillende beschermingsniveaus.

Beschermingsniveau van werkschoenen, beschermschoenen en veiligheidsschoenen

Voetbescherming is opgedeeld in drie grote groepen die overeenstemmen met het beschermingsniveau van de schoenen.

Beschermingsniveau

Kenmerk

Symbool

Norm

Werkschoenen

Geen stalen neus, geschikt voor werkplekken zonder risico op vallende voorwerpen

O (occupational)

NBN EN ISO 20347

Beschermschoenen

Met stalen neus, biedt bescherming tegen impact tot 100 joule

P (protection)

NBN EN ISO 20346

Veiligheidsschoenen

Met stalen neus, biedt bescherming tot 200 joule

S (safety)

NBN EN ISO 20345

De verschillende klasses in veiligheidschoenen en werkschoenen

In de normen NEN-EN-ISO 20345:2011 en NEN-EN-ISO 20347:2012 zijn de richtlijnen en eisen rondom werkschoenen en veiligheidsschoenen vastgelegd. Deze richtlijnen hanteren verschillende S-klassen en aanvullende symbolen.

Klasse veiligheidsschoen:

  • SB: basisveiligheidsschoenen met een stalen neus en antistatische zool, geschikt voor lichte werkzaamheden

  • S1: veiligheidsschoenen met een stalen neus, gesloten en energieabsorberende hiel. Antistatisch en geschikt voor droge werkomstandigheden.

  • S2: veiligheidsschoenen met stalen neus en gesloten hiel, antistatische eigenschappen, energieabsorberende hak en waterdichte schacht. Voor werk onder natte omstandigheden.

  • S3: veiligheidsschoenen met dezelfde eigenschappen als S2 en bovendien uitgerust met een penetratiebestendige tussenzool. Deze schoen is geschikt voor veel verschillende werkomstandigheden en daardoor erg populair.

  • Klasse werklaarzen:

  • S4: waterdichte werklaarzen met beschermende neus, antistatische zool en energieabsorberende hak. De laarzen bestaan uit (gevulkaniseerd) rubber of uit (gespoten) polymeren en zijn vloeistofdicht.

  • S5: waterdichte werklaarzen met veiligheidsneus, antistatische zool, antislipprofiel, energieabsorberende hak en penetratiebestendige tussenzool. Ook deze laarzen bestaan helemaal uit(gevulkaniseerd) rubber of (gespoten) polymeren en zijn daardoor vloeistofdicht.

Symbolen veiligheidsschoenen:

Veiligheidsschoenen voor dames of heren: verschillende modellen

De makers van veiligheidsschoenen hebben steeds meer oog voor het design van de schoen. Ze letten niet alleen op het functionele karakter, maar ook op de uitstraling van de schoenen. Je moet ze tenslotte elke dag dragen!

Hoog of laag model veiligheidsschoenen

Je kunt kiezen voor een laag model, dat ideaal is voor medewerkers die regelmatig moeten knielen of hurken. Een hoge schoen biedt iets minder bewegingsvrijheid, maar geeft wel voldoende steun en bescherming aan de achillespees. Daardoor zijn ze het meest geschikt voor wie werkt in de bouw.

Leer of kunststof: wanneer kies je voor werklaarzen?

Werklaarzen of veiligheidslaarzen (klasse S4 of S5) worden vooral aangeraden wanneer je in natte of vochtige omstandigheden moet werken. De laarzen moeten uiteraard perfect waterdicht zijn. Soms zijn leren laarzen niet voldoende bestand tegen de werkomstandigheden. In dat geval is een kunststoflaars beter. Bepaalde kunststoflaarzen zijn ook beter bestand tegen chemicaliën die leer eventueel kunnen doordringen.

Veiligheidsschoenen voor dames: is er een verschil met werkschoenen voor heren?

Veiligheidsschoenen voor vrouwen zijn niet per se anders dan die van mannen. Toch neemt de vraag naar vrouwenwerkschoenen toe. Niet alleen vanwege de andere pasvorm en ondersteuning, ook willen sommige vrouwen graag een meer elegante werkschoen dragen. Veiligheidsschoenen voor vrouwen zijn doorgaans smaller dan die voor heren. Ook de steunpunten in de schoen zijn anders dan die bij mannen, want een vrouw steunt op een andere manier op haar voeten. Ten slotte proberen fabrikanten de schoenen ook lichter te maken voor meer comfort tijdens het dragen. De veiligheidsnormen zijn uiteraard dezelfde als die voor de werkschoenen voor mannen.

Denk goed na over je veiligheidsschoenen

Je staat er misschien niet bij stil, maar je schoenen zijn enorm belangrijk als je vaak staand werk verricht. Samen met ergonomie op het werk zijn goede veiligheidsschoenen de eerste stap om gezondheidsklachten te voorkomen. De ideale schoen biedt passende bescherming in jouw werkomstandigheden én zit comfortabel. Denk dus goed na over je aankoop!

Manutan helpt je graag

Ben je er nog niet helemaal uit welke veiligheidsschoen je wilt kopen? Vraag dan advies aan de medewerkers van onze helpdesk, ze beantwoorden met plezier je vragen. Zoek je nog andere informatie over veiligheid op de werkvloer of ben je bijvoorbeeld op zoek naar een goede veiligheidshelm? Lees dan de andere artikels op onze blog.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 juli 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen