Hoe werkt een magazijn?

Slim en efficiënt werken

Een magazijn is een plek waar goederen tijdelijk worden opgeslagen voordat ze naar klanten worden verzonden. Het proces omvat het ontvangen en controleren van inkomende goederen, het georganiseerd opslaan van producten, het verzamelen van bestellingen en het voorbereiden van uitgaande zendingen. Magazijnen zorgen voor efficiënte distributie, productbescherming en voorraadbeheer.

Waarom worden goederen opgeslagen?

Opslag van goederen speelt een cruciale rol voor bedrijven om consistent aan de vraag te kunnen voldoen, zelfs tijdens onverwachte drukke periodes. Het maakt het voor organisaties mogelijk om strategisch in te kopen, zoals het aanschaffen van seizoensgebonden producten buiten het hoogseizoen. Daarnaast zorgt opslag ervoor dat goederen netjes geordend zijn en beschermd blijven tegen schade. Opslag fungeert ook als een buffer tegen fluctuaties in de markt, waardoor bedrijven kunnen genieten van kostenvoordelen en efficiënt voorraadbeheer.

Hoe een magazijn nummeren? 

In een magazijn wordt locatienummering gebruikt om goederen efficiënt te vinden. Begin met het nummeren van zones zoals gebouwen en gangen. Deel vervolgens elk nummer op in herkenbare 'chunks', zoals sectie, hoogte en onderverdeling. Vermijd overbodige leestekens, zorg dat alle nummers goed zichtbaar zijn en gebruik kleuren voor betere herkenbaarheid.

Welke methodes bestaan er om goederen op te slaan?

In het magazijn zijn er tal van manieren om goederen op te slaan, en de keuze hangt sterk af van wat je precies opslaat en hoeveel ruimte je hebt.

Blokstapeling is een directe aanpak. Je stapelt producten gewoon op de vloer. Dit werkt vooral goed voor stevige items die niet snel beschadigen. Maar let op de stabiliteit en zorg voor voldoende luchtcirculatie tussen de producten.

Met stellingopslag ga je een stapje verder. Hierbij gebruik je specifieke magazijnstellingen, van eenvoudige legbordstellingen voor lichtere items tot robuustere palletstellingen voor zwaardere goederen. Regelmatig onderhoud is hierbij cruciaal om de veiligheid te waarborgen.

De ABC-methode is een slimme strategie waarbij je producten indeelt op basis van hun omloopsnelheid. Veelgevraagde items? Die leg je binnen handbereik. Minder populaire producten kunnen hogerop.

Dan zijn er nog de LIFO- en FIFO-methodes. Deze bepalen de volgorde van opslag en uitname. FIFO is perfect voor producten met een houdbaarheidsdatum, terwijl LIFO beter past bij items zonder zo'n datum.

Voor de wat langere en onregelmatig gevormde goederen, zoals planken of buizen, zijn draagarmstellingen een uitkomst. Deze stellingen zijn flexibel en passen zich aan aan de lengte van je goederen.

Hoe een magazijn indelen?

Het goed indelen van je magazijn zorgt voor een slimme opslag, maar ook voor een vlotte workflow en dat iedereen veilig kan werken. Ook wordt hierdoor de kwaliteit van je voorraad gewaarborgd en gaat er minder snel iets kapot. Kortom, het maakt je een magazijn indelen een stuk makkelijker. Volg deze stappen voor een optimale magazijnindeling:

  1. Analyseer de beschikbare ruimte: Start met het indelen van je magazijn. Hierbij is het belangrijk om de totale beschikbare ruimte te meten. Identificeer ook eventuele beperkingen zoals pilaren of laaghangende plafonds.

  2. Categoriseer je producten: Door je producten te groeperen op basis van grootte, gewicht en hoe vaak je ze nodig hebt, kun je je voorraad categoriseren en een efficiëntere indeling creëren.

  3. Kies de juiste stellingen: Afhankelijk van de soorten producten die je opslaat, kun je kiezen voor legbordstellingen, grootvakstellingen of palletstellingen. Bij Manutan vind je een breed scala aan stellingen die passen bij verschillende opslag behoeften.

  4. Optimaliseer je looproutes: Door duidelijke en logische paden te creëren, minimaliseer je de tijd die nodig is om producten te verzamelen. Dit helpt ook om de efficiëntie te verhogen.

  5. Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat je magazijn goed verlicht is, markeer paden duidelijk op de vloer en plaats waar nodig veiligheidsborden. Een veilig magazijn is niet alleen een wettelijke verplichting, maar het beschermt ook je medewerkers en je producten.

  6. Implementeer een voorraadbeheersysteem: Door moderne technologieën zoals barcodescanners en voorraadbeheer software te gebruiken, houd je nauwkeurig bij wat je op voorraad hebt en waar het zich bevindt.

  7. Evalueer regelmatig: De behoeften van je magazijn kunnen veranderen. Misschien introduceer je nieuwe productlijnen of groeit je bedrijf. Neem daarom regelmatig de tijd om je magazijnindeling te herzien en aan te passen waar nodig.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 10 oktober 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen