7 tips voor duurzaam en zuinig printen

Duurzaamheid op de werkvloer

Papier is binnen veel kantoren de meest voorkomende afvalstroom. Zuiniger printen is een mooie manier om minder papierafval te produceren en ook nog eens kosten te besparen. Daarom hebben we 7 tips voor duurzaam en zuinig printen.

Tip 1: print dubbelzijdig

Een eerste simpele manier om papier te besparen is door dubbelzijdig te printen. Waarom iets op twee pagina’s printen als het ook op één blad kan? Kijk dus even of de printer op de afdeling dit automatisch doet. Anders wordt het ouderwets omdraaien.

Wist je dat bijna 60% van de werknemers al regelmatig dubbelzijdig print? – NovioResearch, 2017

En als we het dan toch over papier hebben: de keuze voor duurzaam papier is ook een manier om bij te dragen aan de ambities voor duurzaam ondernemen. Dit papier herken je over het algemeen aan het FSC- of PEFC-keurmerk. En natuurlijk is afval scheiden, dus ook papier, belangrijk om te doen.

Eenvoudig afval scheiden? Lees dan ons blog over de kleurcodering voor afvalstromen.

Tip 2: print met een pasjes systeem

Een slimme manier om onnodig printen tegen te gaan is om te werken met een pasjessysteem. Hierbij drukt de printer pas iets af als je met je pasje bij de printer inlogt. Hierdoor voorkom je dat printopdrachten (en soms zelfs hele boekwerken) worden afgedrukt en blijven liggen. Om vervolgens alsnog bij het oud papier te belanden.

Bijna 40% van de werknemers vindt dat er te veel wordt geprint – NovioResearch, 2017

Tip 3: de virtuele printer

Een ander idee is om te werken met een ‘virtuele printer’. Hierbij installeer je een virtuele printer op je computer die bestanden niet afdrukt, maar bijvoorbeeld omzet naar een pdf bestand. Dit bestandstype is universeel en op vrijwel alle apparaten te gebruiken. Handig als je dat ene rapport onderweg nog even op je smartphone wilt checken.

Tip 4: print in conceptkwaliteit

Duurzaam printen doe je niet enkel door minder papier te gebruiken, maar ook door inkt te besparen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Wist je bijvoorbeeld dat ruim de helft van de Nederlandse werknemers print toner besparend of in grijstinten print? Dus is een haarscherpe kwaliteit niet nodig? Zet de instelling dan op Concept of Snel printen. Hierdoor bespaar je bijna 50% inkt in vergelijking met de standaardinstellingen. Let er wel op dat de kwaliteit van afbeeldingen wel aanzienlijk minder wordt. Print daarnaast zoveel mogelijk in grijswaarden. Zwarte inkt is tenslotte goedkoper dan gekleurde inkt.

Tip 5: kies een inkt besparend lettertype

Wist je dat het gekozen lettertype een behoorlijke invloed kan hebben op het gebruik van inkt? Zo verbruikt Times New Roman maar liefst 27% minder inkt dan Arial. Maar er zijn nog meer zuinige lettertypes. Onderstaand een paar op een rij: • Calibri: 23% minder inktverbruik dan Arial • Century Gothic: 21% minder inktverbruik dan Arial • Trebuchet MS: 10% minder inktverbruik dan Arial • Verdana: 10% méér inktverbruik dan Arial Ook zijn er speciale duurzame lettertypes onder de noemer Ecofonts. Deze kunnen nog eens 20% extra inkt besparen. Lees hierover meer op de website van Ecofonts.

Tip 6: vervang inkt cartridges niet direct

Wil je kosten besparen bij het printen op de werkvloer? Vervang dan niet direct de cartridges bij de eerste waarschuwing dat ze vervangen moeten worden. Vaak zit er nog genoeg inkt in voor een aantal prints. Zonde dus om weg te gooien. Vervang ze daarom pas als de kwaliteit zichtbaar minder wordt.

Tip 7: printers op stand by of uit

Tot slot nog een laatste tip wat betreft duurzaamheid op de werkvloer: schakel je printers ’s avonds en in het weekend uit. Kijk daarnaast of er een automatische stand by modus is die zichzelf activeert als de printer een poos niet gebruikt wordt. Zo werk je ook nog eens aan een energiezuinig kantoor.

Ga jij ook voor meer duurzaamheid op de werkvloer?

Tot zover onze tips over duurzaam en zuinig printen op de werkvloer. Meer weten over duurzaam ondernemen? Bekijk dan ook onze andere blogs over duurzaamheid op de werkvloer.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Investeren in duurzame verlichting, alles wat je moet weten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 4 oktober 2017

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen