https://images.ctfassets.net/uhppcne606gg/1LdRxbs0QcmghBs0zewQo0/e5c483f37067ab6d1b4bd1a5852823a9/01.slimenefficie__nt-openingsfoto-1190x350.jpg

Slim en efficiënt werken

Bedrijven en organisaties zijn tegenwoordig continu in ontwikkeling, beïnvloed door onder meer digitalisering en globalisering. Operational excellence is vaak het doel, evenals de productiviteit verbeteren en kostenbesparingen doorvoeren. Om die ambitieuze doelen te kunnen behalen, is lean werken een populaire aanpak. Het idee is niet méér werken, maar wel: slimmer werken en efficiënt werken. Denk hierbij onder meer aan planmatig werken en verspillingen voorkomen.

Op deze pagina buigen we ons over de drie grote onderdelen die je moet aanpakken als je lean wil werken: de werkplek (de werkplaats, het magazijn en het kantoor), het beleid en de processen. Volg even mee!

Ontdek hier alle blogartikels over « Slim en efficiënt werken »

De werkplek organiseren en ordenen

Je organisatie verbeteren en efficiënt werken invoeren, begint bij … de werkplek organiseren! Er wordt weleens gezegd dat een “opgeruimd bureau” gelijk staat aan een “opgeruimd hoofd”, en voor de werkplek geldt eigenlijk hetzelfde. Een rommelig magazijn of chaotische werkplaats is bijvoorbeeld een bijzonder grote ergernis onder medewerkers – en terecht. Het veelgehoorde excuus dat er geen tijd is om op te ruimen, is eigenlijk onzin. Want door op te ruimen, bespaar je juist tijd, omdat je je spullen sneller terugvindt. Bovendien maak je de werkomgeving in één klap een stuk veiliger.


Beleid en management

Je organisatie continu verbeteren om slimmer en efficiënter te werken, vraagt niet alleen om een doordachte inrichting, maar ook om beleidsingrepen zoals plaatsonafhankelijk werken (het zogenaamde ‘nieuwe werken’) én om voldoende aandacht voor overkoepelende factoren zoals timemanagement en werkplezier. We gaan hier dieper op in.


Efficiënte processen en projectmanagement

Wil je een nieuwe projectmethodiek of een nieuwe manier van projectmatig werken introduceren om efficiënter te werken? Een gouden tip is om niet te snel te willen gaan, want elke vorm van changemanagement moet goed doordacht gebeuren. Hieronder bespreken we enkele methodes voor beter projectmanagement, en overlopen we enkele processen die je onder de loep kunt nemen.