5 redenen waarom de Scrumtechniek voor ieder team werkt

Slim en efficiënt werken

De traditionele projectaanpak kennen de meeste mensen wel: er wordt een plan geschreven, een planning gemaakt, een projectmanager aangesteld en er wordt uitgebreid vergaderd terwijl iedereen hoopt dat de eindstreep zonder kleerscheuren wordt gehaald. Een veelgehoorde klacht is dat het allemaal duurder is geworden en langer duurde dan van tevoren is berekend. Het is een stressvol proces. Scrum is een alternatieve projectmethodiek die belooft deze problemen weg te nemen.

Misschien heb je al van deze manier van werken gehoord? Scrum is vooral bekend om de flipovervellen en whiteboards beplakt met post-its. Het zijn hulpmiddelen om het werkproces voor iedereen transparant en overzichtelijk te maken.

Scrum wint in diverse branches zoals de bouw en de zorg aan populariteit. Deze in de ICT-sector van oudsher veelgebruikte methode om snel softwareproducten op te leveren blijkt ook te werken in andere branches.

Voordelen scrum

In tegenstelling tot traditioneel projectmanagement wordt er bij Scrum minder gepland en geschreven en meer gedaan. Er wordt niet los van elkaar gewerkt maar er wordt samengewerkt binnen een betrokken en zelfsturend team dat in korte tijd resultaat oplevert. Er wordt continu feedback gegeven waardoor men snel kan optimaliseren en risico’s verminderd worden.

Hoe kan Scrum jouw team helpen?

Slim en efficiënt werken: dat wil ieder team wel. Maar hoe doe je dat? 5 redenen hoe jouw team profiteert van de Scrum-methode:

  1. Inzicht in het werk en de taken die nodig zijn Bij Scrum verdeel je je project onder in kleine behapbare deelprojecten. Door het klein te maken word je gedwongen na te denken over echt alle taken die moeten worden afgehandeld om het einddoel te bereiken. Daarnaast word je in staat gesteld om kritisch te kijken naar deze taken en de uitvoering er van. Zo blijf je met je team de stappen die je neemt richting het einddoel continu optimaliseren.

  2. Transparantie en respect Bij Scrum is transparantie vereist. Teamleden moeten van elkaar weten waar ze mee bezig zijn en wanneer ze resultaat kunnen verwachten, maar iedereen mag voor zichzelf weten hoe ze hun taken voor elkaar krijgen. Er is geen echte ‘baas’ bij Scrum; het is een zelfsturend team wat samenwerkt door autonoom te blijven.

  3. Ingebouwde deadlines Omdat een groot project in kleine stukjes wordt gehakt en aan deze deelprojecten hele specifieke taken aan ieder teamlid worden toegewezen zijn er dagelijks ingebouwde deadlines waarin gezamenlijk wordt toegewerkt naar het einde van de sprint. Dit kan alleen lukken als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Jij weet wanneer je iets moet doen en je teamleden weten wanneer ze iets van je kunnen verwachten.

  4. Continu overzicht Effectief en slim werken kun je alleen maar als je overzicht hebt en georganiseerd blijft. Om alles te kunnen bijhouden is open communicatie nodig. Dit is echt de kern van het werkproces: om dingen gedaan te krijgen maak je met je team een logische roadmap waardoor je altijd op de hoogte bent van de status van de voortgang van het project.

  5. Focus en flexibiliteit Scrum is ontworpen om niet alleen betere projecten maar ook sneller projecten op te leveren. Het is dus van belang dat er ruimte wordt ingebouwd voor onverwachte zaken, maar ook dat er op basis van prioriteiten ‘nee’ gezegd kan worden tegen verzoeken met een lage impact op het succes van het project. Een Scrum Master die het proces bewaakt en begeleidt is daarom erg belangrijk.

Is Scrum iets voor jou?

Volgens Scrum specialisten dien je hiervoor de volgende vragen met een ‘ja’ te beantwoorden:

  • Is de opdracht helder?

  • Is er een team (van maximaal negen personen) beschikbaar op basis van competenties die samen 80% van het gevraagde kunnen leveren?

  • Heeft iedereen tijd vrijgemaakt voor het project?

  • Is er een Product Owner en heeft deze mandaat om knopen door te hakken?

  • Is er een Scrum Master om het proces te begeleiden?

  • Is er een ruimte beschikbaar en zijn er materialen zoals flip-overs, een whiteboard, post-its en stiften aanwezig?

Manutan helpt je graag

Is Scrum iets voor jouw team? En wil je meer weten over de toepassing van deze methodiek? Lees dan het artikel: Verbeter je Daily Scrum, voorkom deze 3 valkuilen. Kijk ook eens op manutan.nl, ons blog boordevol tips of bel de Helpdesk op 030-229 61 11 voor meer informatie over slim en efficiënt werken.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 10 december 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen