Slim voorraadbeheer volgens de Kanban methode

Slim en efficiënt werken

Het populaire Japanse Kanban systeem wordt veel gebruikt in een Lean omgeving en is een effectieve methode om je voorraad efficiënt te beheren. Een goed ingericht Kanban systeem zorgt voor een flow waarbij je voorraad just-in-time wordt aangevuld. Hoe pas je dit nu precies toe binnen je bedrijf?

|

Kanban gaat uit van ‘pull-based planning and control’, wat betekent dat je aanvult op basis van de vraag in je organisatie, naar aanleiding van een visueel Kanban signaal. Vergelijk het met het benzinelampje in je auto dat aangeeft dat je moet gaan tanken. Niet te vroeg, want dat zorgt voor ‘onnodige’ voorraad en risico, geld- en ruimteverspilling, maar ook niet te laat want dan sta je stil.

Met een schone lei beginnen

Begin met alles uit je voorraadkasten of -magazijn te halen. Bedenk wat er weg kan, wat niet meer gebruikt wordt, gedateerd is of over de datum is. Bij het opnieuw organiseren, bepaal je de indeling op basis van hoe vaak producten gebruikt worden. De minst gebruikte artikelen bovenin, de meest gebruikte artikelen op ooghoogte. Alles krijgt een vaste plek.

Two Bin Kanban methode

De meest toegepaste Kanban methode voor slim voorraadbeheer is het tweebakkensysteem, ook wel ‘Two Bin’ genoemd. Hierbij heb je minimaal twee bakken staan per product. In de eerste bak, de voorste bak, zit de werkvoorraad voor dagelijks gebruik. In de tweede bak, de achterste bak, zit de reservevoorraad. Onderin de eerste bak wordt een kaartje gelegd, de ‘Kanban’ of ‘Bin’, waarop het product vermeld staat met een foto voor een visuele herkenning.

Zodra de eerste bak leeg is, haal je het kaartje eruit als reminder dat de voorraad aangevuld moet worden. De tweede bak schuift nu naar voren. Zodra de voorraad weer aangevuld is, leg je de Kanban weer terug in de voorste bak. Zo heb je steeds voldoende voorraad en vergeet je nooit aan te vullen. Je voorraad is logisch en overzichtelijk ingedeeld en je grijpt nooit mis.

Voor producten waarvan je maar één exemplaar nodig hebt, kun je dit product ook op het Kanban kaartje zelf zetten. Moet je het product aanbreken, dan pak je het Kanban kaartje als herinnering dat er aangevuld moet worden. Onder het kaartje kun je eventueel een sticker plakken waarop bijvoorbeeld ‘… wordt besteld’ staat.

Kleurcodering

Kleurcodering is ook een manier van voorraadbeheer. Met zwarte tape baken je vakken af waarbinnen het product staat. Halverwege het vak plak je met een andere kleur tape (zoals rood) een middenlijn. Zodra de rode lijn zichtbaar is, is dat het Kanban signaal dat de voorraad aangevuld moet worden. De artikelen in het voorste vak zijn op, maar je hebt nog wel voldoende voorraad om mee te werken totdat de nieuwe artikelen binnen zijn. Bij ieder vak hang je een Kanban kaartje met hoeveel artikelen er minimaal en maximaal aanwezig moeten zijn.

Het Kanban systeem werkt goed wanneer het aantal productvarianten beperkt is. Anders komt er een te grote hoeveelheid Kanban kaartjes in omloop, wat de overzichtelijkheid niet ten goede komt. Hiervoor kun je wel een efficiënt systeem bedenken, zoals een bord aan de muur waar de kaartjes ingeschoven worden. Aan de ene kant de kaartjes met producten die nog besteld moeten worden, aan de andere kant de kaartjes met producten die in bestelling zijn. Iedereen ziet zo wat de stand van zaken is en wat er nog besteld moet worden.

Young woman in storeroom of a bicycle repair shop

Aan de slag!

Wil je direct beginnen met het Kanban systeem of met kleurcodering? Dan zijn de volgende artikelen met nog meer praktische tips aan te bevelen:

Manutan helpt je graag

Met bovenstaande tips zorg je voor een efficiënt ingerichte voorraadkast en gestructureerd voorraadbeheer. Kijk ook eens op www.manutan.nl, ons blog boordevol tips www.manutan.nl/blog of bel de Helpdesk op 030-229 61 11 voor meer informatie over efficiënt voorraadbeheer.

Volg Manutan op