Een instructiebord of info-systeem kiezen – 4 tips

Slim en efficiënt werken

Volgens de 5S methodiek is het belangrijk handelingen en instructies vast te leggen op een instructiebord. Maar er is zoveel keuze in informatie-, presentatie- en mededelingenborden dat het moeilijk is de juiste te kiezen. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Mededelingenborden en info-systemen

De handelingen die genomen moeten worden bij bijvoorbeeld het betreden van de werkvloer of het gebruiken van een bepaalde machine leg je vast op een bord. Het bord of informatiesysteem hang je in de ruimte waar de instructie betrekking op heeft. Een aantal borden die je hiervoor kan gebruiken:

Prikbord of whiteboard

Prikborden en magnetische whiteboards zijn ideaal voor het ophangen van instructies, afspraken en stappenplannen.

Vitrine of wissellijst

Er zijn vitrines voor binnen gebruik en waterdichte vitrines voor buiten. Het slot en veiligheidsglas zorgen ervoor dat de informatie niet zomaar verloren kan gaan. De achterwand is vaak magnetisch en beschrijfbaar met speciale stiften of van kurk. Ideaal in gangen omdat hier veel langs de documenten gelopen wordt.

Magnetische strip of presentatierails

Een magnetische strip of presentatierail neemt minder plek in beslag op de muur. Informatie is eenvoudig te wisselen en bij meerdere stappen kunnen deze overzichtelijk achter elkaar opgehangen worden.

Ophangtas, documenthouder of magnetische wandhouder

Handige showtassen of documenthouders om de dagelijks benodigde informatie goed zichtbaar op te hangen, zonder dat deze vies of stoffig wordt. De magnetische variant kan zonder te schroeven op alle metalen ondergronden worden bevestigd.

Kwaliteitscontrolepost

Op het mededelingenbord van de kwaliteitscontrolepost kun je je informatie plaatsen. In de lades kun je hangmappen en gereedschap kwijt. Multifunctioneel!

Veiligheidsborden

Om je instructies extra kracht bij te zetten, gebruik je visuele veiligheidsborden. Bij bijvoorbeeld afvalbakken hang je een instructiebord over welk afval waar moet. Op de afvalbakken zelf plak je vervolgens pictogrammen van bijvoorbeeld chemisch afval. Naast de brandblusser hang je een calamiteitenbord met een brandbestrijdingsbord. Bij een instructie over hygiëne past een ‘handen wassen verplicht’ bord. Wanneer je een looproute met tape op de grond hebt geplakt, kun je ter verduidelijking pictogrammen met bijvoorbeeld een gevaarteken, slipgevaar of vloerpictogrammen op de grond plakken. Zo maak je alle instructies en handelingen visueel.

Wij helpen je graag

Wil je graag meer weten over onze handige producten of tips over 5S? Kijk eens op www.manutan.nl, ons blog boordevol tips www.manutan.nl/blog of bel de Helpdesk op 030-229 61 11 voor vrijblijvend advies. Lees ook eens ons blogartikel over whiteboards.

Volg Manutan op