Afvalbeheer – 3 tips voor op ‘t werk

Afvalbeheer

Gemiddeld produceren wij meer dan 500 kg huisafval per jaar per persoon. Hiervan wordt de helft op een goede manier gescheiden. De andere helft belandt grotendeels bij het restafval en belast daarmee aanzienlijk ons milieu.Ook in de werkomgeving kunnen wij een bijdrage leveren aan een schoner milieu.Naast ecologische argumenten zijn er ook economische redenen om goed afvalbeheer te voeren. Hieronder 3 tips om ook op je werk te werken aan een schoner milieu.

1: Beperk het afval

Overweeg een sterker of dikker product te gebruiken. Daar heb je minder van nodig en daarmee produceer je ook minder afval. Bijvoorbeeld bij zware palletladingen is een dikke stretchfolie beter omdat je dan minder hoeft te wikkelen. Ook bij papieren handdoeken geldt hoe meer lagen hoe minder je nodig hebt (en dus minder afval creëert).

2: Hergebruik producten

Produkten hebben soms een dusdanige kwaliteit zodat ze meerdere keren ingezet kunnen worden. Een stevige dikke afvalzak zoals Otje bijvoorbeeld, gooi je leeg en kan dan keer op keer gebruikt worden. Dozen en europallets kunnen verzameld en weer ingezet worden in het productieproces.

3: Scheidt afval voor recycling

Elk bedrijf heeft de wettelijke verplichting om afval aan de bron te scheiden. Zie hiervoor ook de pagina “Afvalscheiding van bedrijven” van Rijkswaterstaat. Papier, karton, plastic, folie en lampen behoren niet tot restafval en dienen gescheiden ingezameld te worden voor recycling. Hierdoor blijven kostbare grondstoffen bespaart én behouden, dus minder energieverbruik.

Er zijn verschillende systemen om je afval gescheiden te verzamelen. Denk hierbij aan papierbakken, bekerverzamelaars en complete kleur gecodeerde recyclestations. Maar ook voor batterijen, tl-buizen en ontvlambaar afval zijn verzamelaars verkrijgbaar.

 

Vervolgstap is om het verzamelde afval goed te faciliteren, anders is al het goede werk voor niets geweest. Maak duidelijke afspraken over gekleurde containers en deksels of gebruik symbolenstickers en pictogrammen.

Met bovenstaande informatie heb je een goede indruk hoe je op je werk afval kunt scheiden. Klik hier om het volledige assortiment afvalbeheer op Manutan.nl te bekijken. Als je meer details wilt weten kun je natuurlijk ook de Helpdesk van Manutan bellen. Zij weten er alles van en helpen je graag verder.

Bekijk ook deze video over gescheiden afvalbakken:

Heb je nog tips of vragen over dit onderwerp dan hoor ik dat graag!

Lees ook: Hoe kies je de juiste maat afvalzak? Afvalscheiding bij bedrijven

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Onze tips om je afval correct te scheiden

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 28 september 2015

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen