Maak afval scheiden simpel met deze kleuren voor afvalscheiding

Afvalbeheer

Binnen een bedrijf heb je te maken met verschillende afvalstromen. Hierdoor lijkt afval scheiden soms een hele klus. In de praktijk valt dit echter mee, als je het maar slim aanpakt. In dit artikel geven we de beste tips over efficiënt afvalbeheer door middel van kleurcodes.

Afvalscheiding voor bedrijven verplicht

Afvalscheiding betekent dat je afval zo dicht mogelijk bij de bron gescheiden houdt en afgeeft. Het doel is om (bedrijfs)afval zo min mogelijk te vermengen zodat het geschikt is voor product- of materiaalhergebruik. In Nederland is afval scheiden wettelijk verplicht voor bedrijven. Dit betekent dat je als bedrijf afvalstoffen moet scheiden, gescheiden moet houden en gescheiden af moet geven. Dit tenzij het redelijkerwijs niet van een bedrijf gevergd kan worden. Het Activiteitenbesluit geeft hier afvalvoorschriften voor bedrijven.

Buitencontainers

Wanneer je bedrijf met veel verschillende afvalstromen te maken heeft, heb je ook meerdere containers nodig. In veel gevallen staan deze containers buiten, waarbij er een aantal zaken zijn om rekening mee te houden. Heeft de buitencontainer bijvoorbeeld geen of weinig toezicht? Kies dan voor een container met de mogelijkheid voor de plaatsing van een slot en met een kleine inwerpopening. Staat de container in het zicht bij een bedrijf? Dan zijn overkappingen en afschermwanden handige accessoires.

Kleuren voor afvalscheiding op een rij

Bedrijfsafval scheiden is dus verplicht. Maar hoe pak je dat dan aan? Het gebruik van de kleurcodes helpen je op weg bij afval scheiden en laten zien welk afval in welke afvalbak moet. Onderstaand een overzicht van de kleurcodes.

Blauw – oud papier & kartonafval

Oud papier is de meest voorkomende afvalstroom bij bedrijven. Wist je dat in de kantooromgeving zelfs 80% van het bedrijfsafval papier is? Oud papier mag dus in de blauwe container, waarbij het belangrijk is dat je vertrouwelijk papier eerst vernietigt Ook karton moet in de blauwe afvalbak.

Rood of oranje – kunststof of plastic afval

Materialen zoals piepschuim en plastic folie mogen in de rode of oranje container.

Geel – glasafval

Gebruik de gele container om glas weg te gooien en een tweede leven te geven. Een van de kenmerken van glas is namelijk dat je dit onbeperkt kunt hergebruiken.

Groen – groenafval

De groene container is bedoeld voor groente, fruit en tuinafval. Maar daarnaast mag ook organisch restmateriaal van restaurants en bloemen/ planten hierin.

Grijs – restafval

Natuurlijk is er ook een bak nodig voor het afval dat je niet in de andere afvalbakken kwijt kunt. In dat geval gooi je het in de grijze bak voor het restafval.

Handig: pictogrammen voor afvalscheiding

Wil je beter afval scheiden binnen je bedrijf? Dan is het belangrijk dat je het collega’s zo gemakkelijk mogelijk maakt. Dit doe je deels door te faciliteren in afvalscheiding door bijvoorbeeld recyclestations of een prullenbak voor gescheiden afval te plaatsen. Daarnaast is proactieve informatievoorziening belangrijk.

Rijkswaterstaat biedt hiervoor handige pictogrammen voor afvalscheiding waardoor je in één oogopslag ziet in welke afvalbak het afval moet. Handig en nog gratis te downloaden ook.

Ga ook voor een duurzaam afvalbeheer

Wil je meer weten over efficiënt afvalbeheer of het invoeren van duurzame afvalscheiding? Bekijk dan ook onze andere blogs over afval scheiden voor bedrijven of neem een kijkje bij onze producten voor afvalscheiding.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Onze tips om je afval correct te scheiden

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 19 februari 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen