Een dubbele prullenbak en andere tips voor slim afval scheiden

Afval scheiden en sorteren

Hoe beter je sorteert, hoe beter je afval gerecycled kan worden. Daarmee help je niet alleen het milieu, maar minimaliseer je ook de kosten voor afvalverwerking. Bedrijven moeten verplicht afval scheiden, en de afvalregels worden steeds strenger. Zo wil de overheid dat 75% van het bedrijfsafval in 2020 wordt gescheiden. Wil jij beter sorteren? We stellen je de dubbele prullenbak voor én geven je de nodige lifehacks mee!

tips sorteren

Afvalscheiding op kantoor: de basics

Thuis sorteren we beter dan op kantoor, omdat afvalscheiding op kantoor ‘vrijblijvender’ lijkt. Dat is het natuurlijk niet, of dat zou het niet mogen zijn. Alles begint bij sorteren makkelijker maken. Door bijvoorbeeld een dubbele prullenbak voor gescheiden afval aan hun bureau of werkplek te plaatsen, stimuleer je je medewerkers de juiste keuze te maken.

Nooit meer zonder vuilniszak

Gekleurde vuilniszakken zijn ideaal om makkelijker afval te scheiden. Vergezeld van een heldere omschrijving maken ze meteen duidelijk welk type afval in welke zak mag. Er bestaan zelfs afvalzakhouders met gekleurde deksels om vergissingen te vermijden. Daarnaast kun je ook makkelijk een einde maken aan het volgende (waarschijnlijk herkenbare) scenario: de vuilnisbak is vol, maar niemand vervangt de oude vuilniszak door een nieuwe… en dus stoppen je medewerkers dan maar met afval scheiden. Tip: leg altijd een paar extra zakken op de bodem van de vuilnisbak, zodat iedereen hem meteen kan vervangen. Verder is het vanzelfsprekend dat je vuilniszakken koopt die perfect passen in de vuilnisbak waarin ze horen.

Als iedereen weet waar hij moet zijn…

Als je een centrale plek creëert voor afvalscheiding, weet iedereen waar hij terechtkan. Werken jullie met mobiele containers? Dat is geen probleem, maar markeer in dat geval een zone op de vloer waar ze altijd terug naartoe moeten worden gebracht en plak eventueel labels op de muur.

Helemaal klaar om slim te beginnen sorteren of kun je toch nog wat advies gebruiken? De medewerkers van onze helpdesk staan altijd voor je klaar!

Volg Manutan op