Bijna helft ziet collega’s ook buiten werktijd

Duurzame werkplek

Samen sporten, vriendschappen, verliefdheid en zelfs relaties

Leuke collega’s dragen het meest bij aan het werkplezier van Nederlandse werknemers. Hoewel meer dan de helft aangeeft zich wel eens te ergeren aan hun vakgenoten, zegt 84% van de werknemers veel waarde te hechten aan aardige collega’s. Zoveel waarde dat zij elkaar ook buiten werktijd ontmoeten (43%). Goede collega’s zijn dus goud waard, zo blijkt uit onderzoek* van Manutan onder kantoor-, werkplaats- en magazijnpersoneel.

Leuke collega's

De warme feiten:

  • 43% ziet zijn of haar collega’s ook buiten werktijd
    • Kantoorpersoneel: 45%
    • Werkplaats en magazijn: 38%
  • 12% gaat weleens samen sporten
  • 42% is bevriend met een of meerdere collega’s
  • 22% is weleens verliefd geweest op een collega
  • 15% heeft weleens een relatie met een collega gehad

Liefst 84% noemt leuke collega’s als belangrijke factor in het werkplezier. Dat is bijna 15% meer dan de nummer twee: goede faciliteiten zoals een bureau en ergonomische accessoires. Borrels, feestjes en uitjes zijn voor één op de drie belangrijk. Ergeren aan collega’s doen we ook, zegt zo’n 55%. Maar opvallend genoeg wordt openlijk klagen over het werk of over collega’s juist als een van de grootste irritatiebronnen gezien.

‘Bakkie doen’

Andere factoren die substantieel bijdragen aan het werkplezier, zijn een goede bak koffie of een momentje rust. Wie als werkgever zijn personeel een kopje koffie ontzegt, snijdt zichzelf in de vingers; Nederlandse werknemers kunnen namelijk niet zonder. Van de ondervraagden gaat 64% na een ‘lekker bakkie’ met meer plezier aan het werk. Onze zuiderburen geven veel minder om dit warme drankje. Slechts 47% van de Belgische werknemers zegt dat koffie bijdraagt aan hun werkplezier. In Nederland kan 92% van de ondervraagden een bakje koffie drinken op de werkvloer. De koffie wordt gemiddeld gewaardeerd met een 7,0. Er wordt soms jaloers gekeken naar Zweedse collega’s die een uitgebreide én verplichte koffie- en bijkletspauze, ‘fika’ genaamd, kennen. Zo’n 40% verwacht dat de productiviteit en de sfeer op de werkvloer door zo’n speciaal moment toeneemt.

Sociaal trefpunt

buiten lunchenLydia Rongen, HR Manager Benelux bij Manutan: “Het werk is een belangrijk sociaal trefpunt. Het is meer dan die ene plek waar je naartoe gaat om geld te verdienen. Natuurlijk heb je die sociale contacten ook via familie, buren, vrienden en op de sportclub, maar niemand vindt het leuk om veertig uur per week door te brengen tussen mensen die nooit eens vragen hoe het met je gaat. Dit onderzoek laat zien dat de contacten die je op het werk opbouwt ook buiten het werk grote invloed hebben. Zowel werknemers als werkgevers moeten die kennis gebruiken om op allerlei creatieve manieren contact en plezier te stimuleren. Goede collega’s, meer werkplezier, sterker bedrijf! Stuk voor stuk onderwerpen waar we bij Manutan aan werken en ook in onze blogs veel aandacht aan besteden.”

Meer over werkplezier

Meer weten over plezierig werken en hoe je een inspirerende werkplek creëert? Bekijk dan onze blogs over over plezierig werken of bel de Manutan helpdesk 030-229 61 11 voor vrijblijvend advies. We maken jouw werkplek graag leuker!

*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder 900 Nederlandse werknemers.

Volg Manutan op