De verschillende vormen van duurzame mobiliteit voor bedrijven

Duurzaamheid op de werkvloer

Duurzame mobiliteit is een grote uitdaging geworden voor bedrijven, omdat ze op deze manier hun impact op het milieu kunnen verminderen en het welzijn van medewerkers kunnen verbeteren. Traditionele vervoersmiddelen, zoals auto's, zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen en de luchtvervuiling. Daarom proberen steeds meer bedrijven groenere en milieuvriendelijkere vervoersmiddelen aan te moedigen. Het doel van dit artikel is om de verschillende beschikbare vormen van duurzame mobiliteit op een rijtje te zetten. Daarnaast zullen we de voordelen en best practices bespreken om die overstap te stimuleren.

Impact van medewerkers op het milieu

De verschillende vormen van duurzame mobiliteit voor bedrijven

Er zijn veel manieren om het gebruik van privéauto's te vervangen (of op zijn minst te verminderen). Door medewerkers hiervan bewust te maken, kiezen bedrijven al voor een verantwoordelijke aanpak om het milieu te beschermen en te voldoen aan de geldende normen.

De fiets

Het maakt niet uit of je kiest voor een gewone of een elektrische fiets: de fiets is een van de meest milieuvriendelijke vervoersmiddelen en fietsen is ook nog eens goed voor je gezondheid. Door te fietsen verminder je de CO2-uitstoot en de drukte op de weg, wat weer bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit.

De elektrische fiets is een interessant alternatief voor grotere afstanden of voor mensen die moeite hebben met fietsen op een gewone fiets. Elektrische fietsen zijn comfortabel en vereisen minder fysieke inspanning, maar bieden nog steeds veel voordelen voor het milieu.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is een andere interessante en milieuvriendelijke optie voor woon-werkverkeer:

  • De bus zorgt voor minder drukte op de weg en een lagere uitstoot van broeikasgassen.

  • De trein is een praktische en comfortabele oplossing voor medewerkers die verder bij het bedrijf vandaan wonen.

  • In stedelijke gebieden kunnen medewerkers vaak snel met de metro of tram naar het werk reizen.

Carpoolen

Carpoolen houdt in dat je een voertuig deelt met andere mensen die dezelfde reis maken. De voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld:

  • Er rijden minder auto's op de weg.

  • De CO2-uitstoot wordt verminderd.

  • Het contact tussen medewerkers wordt verbeterd.

Lopen

Lopen is de milieuvriendelijkste en gezondste manier om naar het werk te gaan. Medewerkers die in de buurt van het bedrijf wonen, komen op deze manier meteen aan hun dagelijkse lichaamsbeweging.

Elektrische steps

Elektrische steps zijn in stedelijke gebieden een praktisch en milieuvriendelijk alternatief voor korte afstanden.

De voordelen van duurzame mobiliteit voor bedrijven

Duurzame mobiliteit heeft veel voordelen, zowel voor het milieu als voor de medewerkers zelf.

Verkleining van de milieuvoetafdruk

Duurzame vervoersmiddelen verminderen de uitstoot van broeikasgassen en de luchtvervuiling als gevolg van woon-werkverkeer. Met milieuvriendelijkere oplossingen dragen bedrijven actief hun steentje bij aan het milieu en de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Verbetering van de gezondheid en het welzijn van medewerkers

Actieve vervoersmiddelen, zoals fietsen of lopen, stimuleren lichaamsbeweging en helpen om aandoeningen door te veel zitten te voorkomen. Bovendien verminder je op die manier de hoeveelheid stress door files en parkeerproblemen, wat goed is voor het welzijn van medewerkers. Dat kan dan weer een positieve invloed hebben op hun productiviteit en betrokkenheid bij het bedrijf.

Pluspunt voor talent

Bedrijven die zich inzetten voor duurzame mobiliteit worden gezien als maatschappelijk verantwoordelijk. Ze gaan namelijk bewust om met het welzijn van hun medewerkers. Dat kan een pluspunt zijn om talent aan te trekken en te behouden, aangezien (potentiële) medewerkers milieukwesties en de levenskwaliteit op het werk steeds belangrijker vinden.

Lagere vervoers- en parkeerkosten

Door medewerkers aan te moedigen om alternatieve vervoersmiddelen te gebruiken, kunnen bedrijven besparen op parkeerkosten en kosten voor wagenparkbeheer.

Bovendien bestaan er vanuit de overheid financiële voordelen voor medewerkers die met het openbaar vervoer reizen, wat ook weer een besparing voor het bedrijf kan opleveren.

Duurzame mobiliteit stimuleren binnen het bedrijf

Bedrijven kunnen een aantal strategieën toepassen om medewerkers aan te moedigen duurzame vervoersmiddelen te kiezen.

Bijdrage aan de abonnementskosten

Bedrijven kunnen (een deel van) het ov-abonnement van medewerkers betalen om die keuze voor woon-werkverkeer te stimuleren.

Geschikte infrastructuur

Om het gebruik van duurzame vervoersmiddelen te stimuleren, kun je bijvoorbeeld overkappingen en rekken plaatsen voor fietsen en steps of oplaadpalen zetten voor elektrische voertuigen (auto's, fietsen of steps). Je kunt ook speciale carpoolplekken inrichten of bepaalde parkeerplaatsen reserveren voor carpoolers.

Bewustmaking en training van medewerkers

Als onderdeel van een energiezuinig beleid is het essentieel om bewustzijn te creëren. Je kunt bijvoorbeeld trainingen geven over de uitdagingen van duurzame mobiliteit en de verschillende beschikbare oplossingen.

Je kunt ook denken aan interne communicatiecampagnes en workshops om alternatieve vervoersmiddelen te promoten en medewerkers te ondersteunen bij deze gedragsverandering.

Financiële en niet-financiële incentives

Bedrijven kunnen natuurlijk financiële stimulansen aanbieden om medewerkers voor milieuvriendelijkere vervoersmiddelen te laten kiezen, maar er zijn meer opties.

Andere maatregelen, zoals het aanbieden van bedrijfsfietsen, zijn net zo effectief. Een andere mogelijkheid is het ontwikkelen van een intern platform om het carpoolen door medewerkers uit verschillende teams makkelijker te maken. Je kunt als bedrijf ook elektrische steps verhuren of een voordelige aanschafregeling aanbieden om medewerkers te stimuleren om hiermee naar het werk te komen.

Om medewerkers te motiveren om te gaan wandelen, kun je groene ruimten en wandelpaden rond het bedrijf aanleggen en speciale evenementen of uitdagingen organiseren.

Samenwerken met lokale partners

Bedrijven kunnen samenwerken met lokale partners (zoals verenigingen of de lokale overheid) om duurzame mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen die aansluiten bij hun behoeften en de regio. Met die samenwerkingen kun je de kosten delen en gebruikmaken van elkaars ervaring. Zo kun je nog sneller starten met duurzame mobiliteitsoplossingen.

Casestudy: Hoe Walmart duurzame mobiliteit succesvol integreerde

In 2022 creëerde het Amerikaanse bedrijf Walmart een nieuwe functie op het hoofdkantoor in Bentonville, Arkansas, waar ongeveer 15.000 medewerkers werken: de Director of Workplace Mobility. De belangrijkste taak van die functie is om ervoor te zorgen dat 10 % van de medewerkers op een andere manier naar het werk komt dan alleen in een eigen auto.

Om dat doel te bereiken is Walmart een samenwerking aangegaan met People for Bikes, een vereniging die opkomt voor de belangen van fietsers en bedrijven in de fietsensector. Samen hebben ze fietsvoorzieningen geregeld en het bewustzijn onder lokale inwoners vergroot. Daarnaast is het bedrijf van plan om op de nieuwe campus fietsenstallingen, douches en kluisjes beschikbaar te stellen.

Hoewel het een ambitieuze doelstelling is, laat Walmart hiermee wel zien dat een duurzame mobiliteitsaanpak belangrijk is. Hun initiatief draagt niet alleen bij aan een lagere CO2-uitstoot, maar het bevordert ook de gezondheid en het welzijn van medewerkers en maakt het bedrijf aantrekkelijker voor nieuw talent.

Duurzame mobiliteitsoplossingen hebben veel voordelen voor bedrijven. Talrijke voorbeelden tonen aan dat je met goed doordachte initiatieven een werkomgeving kunt creëren die rekening houdt met het milieu en de gezondheid van medewerkers. Door duurzame mobiliteit te stimuleren, draag je actief bij aan een groenere en gezondere toekomst.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Investeren in duurzame verlichting, alles wat je moet weten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 24 januari 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen