Duurzaam omgaan met batterijen

Duurzaamheid op de werkvloer

We gebruiken met z’n allen meer batterijen dan we goed beseffen – zowel thuis als op het werk. Denk maar aan die klok waar je regelmatig een blik op werpt, de rekenmachine waarop je af en toe tokkelt, het draadloze gereedschap waarmee je klussen klaart of de werfradio die voor sfeer zorgt. Het is belangrijk om duurzaam om te springen met batterijen. Hoe doe je dat? Dat lees je hier!

Regel nummer één: gebruik oplaadbare batterijen

Oplaadbare batterijen zijn milieuvriendelijker dan de batterijen die je na gebruik gewoon weggooit. De meeste oplaadbare batterijen kun je wel 100 keer opnieuw opladen – tenminste, als je dat correct doet. Je hebt namelijk een lader nodig die past bij het type batterij dat je wil opladen. Stop in ieder geval nooit niet-oplaadbare batterijen in de oplader!

Met nikkel-cadmiumbatterijen moet je wachten met opladen totdat ze helemaal leeg zijn, want dit type batterijen heeft last van het zogenaamde ‘geheugeneffect’. Als je ze oplaadt nog voordat ze helemaal op zijn, kan de beschikbare energie kleiner worden. Heb je batterijen nodig voor een apparaat dat je niet vaak gebruikt? Dan zijn niet-oplaadbare batterijen beter, want die gaan langer mee.

Zo gaan batterijen langer mee

Haal het maximum uit je batterijen door ze bij kamertemperatuur en in een droge omgeving te bewaren. Worden ze te warm of te koud, dan vermindert hun prestatievermogen. Zet apparaten op batterijvoeding bovendien uit als je ze niet gebruikt, en verwijder de batterijen als je het apparaat even niet meer nodig hebt.

Géén lege batterijen in de vuilnisbak!

Lege batterijen gooi je niet achteloos in de vuilnisbak, maar deponeer je in een Stibat-container. Stibat sorteert alle ingezamelde batterijen zorgvuldig om ze daarna te recyclen. Zo worden metalen zoals zink, ijzer en mangaan herbruikt als grondstof in de industrie. Van zink worden bijvoorbeeld buizen en omheiningen gemaakt. Alleen huishoudelijke batterijen mogen in de Stibat-container. Heb je industriële batterijen waar je vanaf wil? Die lever je bij de milieustraat van je gemeente..

Meer weten? Neem gerust contact op met onze helpdesk!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Investeren in duurzame verlichting, alles wat je moet weten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 december 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen