8 voordelen van fietsen naar je werk

Een duurzame werkplek

Op de fiets naar je werk? Dan ben je goed bezig, want fietsen is gezond. Daarbij denk je misschien al snel aan je conditie en gewicht. Maar er zijn meer voordelen aan het fietsen waardoor jij je lekkerder voelt tijdens je werkdag. Benieuwd? Lees de belangrijkste pluspunten.

Fietsen naar je werk

Fietsen is gezond. Dat wist je vast al. Maar wist je dat er echt allerlei voordelen zijn om de auto te laten staan en op de fiets naar het werk te gaan? Zo blijkt uit onderzoek van TNO dat fietsen op veel vlakken gezond voor jou én je omgeving is. Woon je dus op fietsafstand van het werk, maar kom je toch altijd met de bus of de auto? Laat je dan overtuigen door onderstaande 8 voordelen voor fietsen naar je werk en voel je beter.

8 voordelen

1. Fiets jezelf fitter dan tien jaar jongere collega’s

Regelmatig fietsen naar het werk verhoogt de fitheid met gemiddeld 13%. Dit is vergelijkbaar met het effect van regelmatig sporten (bijvoorbeeld 1-2 keer per week fitnessen). Pak dus de fiets naar je werk en voel je stukken jonger.

2. Je kunt met een gerust(er) geweten een keertje snacken

Fietsen is een goede manier om overgewicht te voorkomen, want bij een relatief lage intensiteit en lange duur levert het een groot vetverbruik op. Dagelijks 30 minuten fietsen op een gemiddeld tempo van 18 km/u levert 150 kcal extra verbruik op (boven stilzitten). Je verbrandt daarmee dus bijvoorbeeld de kilocalorieën van een kroket. Pure winst; helemaal als je die kroket toch maar laat liggen.

3. Regelmatig fietsen naar je werk geeft je een goed gevoel

Voel jij je vaak beter als je na je werk van je fiets stapt? Dat kan kloppen! Fietsen heeft namelijk aantoonbare fysiologische effecten op stress en depressie. Als je fietst maak je de hormonen endorfine en serotonine aan, die je met antidepressiva ook aanmaakt. Met fietsen is dit echter een natuurlijk proces zonder bijwerkingen. Fietsen geeft je dus een lekker gevoel!

4. Fietsen beschermt je tegen ziektes

Door regelmatig te fietsen vermindert de kans op verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten en borstkanker, en neemt de kans op vroegtijdig overlijden af met bijna 40%.

5. Fietsen is gewoon lekker gemakkelijk

Nederland is het fietsland bij uitstek. Eindeloze fietspaden, volop plek voor je fiets en ander verkeer dat gewend is aan fietsers. En binnen de stad ben je vaak ook nog sneller op je bestemming en heb je je reistijd veel meer zelf in de hand. Volop redenen om de fiets te pakken dus.

6. Fietsen naar je werk bespaart geld

Fietsen naar je werk is een goedkope manier van transport; het is goedkoper dan met de bus of met de auto. De kosten van het fietsen zijn erg afhankelijk van het soort fiets; een elektrische fiets is duurder in onderhoud en die kost meer energie omdat de accu opgeladen dient te worden. Fietsen kan je daarnaast zorgkosten besparen en als je iedere dag naar je werk fietst is een abonnement bij de sportschool wellicht helemaal niet nodig!

fietscalculatorTip: benieuwd wat je dan bespaart? Check het met de fietscalculator van de Fietsersbond. Zoals je in onderstaand voorbeeld ziet, kun je al snel honderden euro’s besparen. Tenzij je natuurlijk al die taart opeet.. Klik op de afbeelding om voor jouw eigen voordeel te berekenen.

7. Je kan een mooie fiets via je werk regelen

Je werkgever kan bijvoorbeeld via de Werkkostenregeling een fiets voor je aanschaffen. Ook kan hij/ zij een renteloze lening verstrekken en daarnaast een kilometervergoeding bieden, waarmee je al fietsend de lening afgelost. Lees meer over een fiets van de zaak regelen.

 8. Fietsen is duurzaam

Last but not least: fietsen is duurzaam! Een mooie manier om zelf ook je steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.

FietsenrekFietsrek fietssteun Batavus

FietsenstallingManutan helpt je graag

Als je op de fiets naar ’t werk gaat wil je ‘m natuurlijk ook droog en veilig stallen. Daarom biedt Manutan verschillende oplossingen zoals overkapte fietsenstallingen en fietsenrekken. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met de Manutan helpdesk. We denken graag met je mee.

Volg Manutan op