Kniebescherming: zo maak je de juiste keuze

Een duurzame werkplek

Bij de aankoop van kniebeschermers komt meer kijken dan dat je in eerste instantie zou denken. Zo moet je nadenken over het doel, de soort werkzaamheden, de verschillende soorten kniebescherming en certificering. In dit blog nemen we je mee langs deze onderwerpen en lichten we de meest belangrijke specificaties toe waar je op moet letten bij de aanschaf.

Doel kniebeschermer

Kniebeschermers zijn geschikt voor verschillende doeleinden. Zo zijn er de standaard kniebeschermers die het werk vooral comfortabeler maken en de knieën beschermen. Maar ook voor preventie en verlichting van klachten zijn er kniesteunen. Deze zijn aangepast aan de natuurlijke vorm van de knie en ontlasten de gewrichten bij terugkerende handelingen.

Soort werkzaamheden

Ook het soort werkzaamheden is belangrijk om rekening mee te houden. Breng je af en toe tijd door op je knieën? Dan zijn in veel gevallen allround kniebeschermers voldoende. Werk je veel op je knieën en ook nog eens voor een langere tijd achter elkaar? Dan is heavy weight bescherming een goede keus. Ook is er kniebescherming verkrijgbaar met extra comfortabele demping.

Certificering kniebescherming

De norm NEN-EN 14404 gaat over de kwaliteiteisen van kniebeschermers voor werk in knielende posities. Let op: de certificering van kniebeschermers zijn enkel geldig in combinatie met de werkkleding waarmee ze gecertificeerd zijn. Het is daarbij goed om te weten dat er verschillende type kniebeschermers en levels zijn.

Type kniebeschermingOmschrijving
Type 1Kniebeschermers onafhankelijk van kleding met bevestiging om het been
Type 2Kniebeschermers met vulmateriaal voor bevestiging aan werkbroeken
Type 3Kniebeschermers zonder bevestiging aan het lichaam (gebruik waar nodig)
Type 4Kniebeschermers die onderdeel zijn van apparaten
Level kniebeschermingOmschrijving
Level 0Voor gebruik op vlakke vloeren
Level 1Gebruik op vlakke of niet vlakke vloeren en bescherming tegen doorboring (kracht 100 ±5 N)
Level 2Gebruik op vlakke of niet vlakke vloeren en bescherming tegen doorboring (kracht 250 ±10 N)

Meer weten over gewrichtsbescherming? Vraag het onze specialisten

Tot zover onze tips voor het kopen van kniebeschermers. Wil je meer informatie over kniebeschermers of andere soorten gewrichtsbescherming? Neem dan vrijblijvend contact op, het Manutan team kijkt graag met je mee.

Volg Manutan op