Nestkastjes maken en ander knutselplezier voor de lente

Duurzaamheid op de werkvloer

Zit je lenteschoonmaak erop, maar kriebelt het nog en wil je nuttig bezig zijn? Lees dan zeker verder, want in dit artikel leren we je hoe je zelf een nestkastje maakt en een insectenhotel bouwt!

Zelf nestkastjes voor mezen maken

Als je graag omringd bent door vogels, is er elk seizoen wel iets dat je kunt doen om ze naar je tuin of je bedrijfsterrein te lokken. In de herfst en de winter strooi je volop zaden en hang je vetbollen op, en in de lente kun je nestkasten ophangen. Hier zoomen we in op de ideale nestkastjes voor kool- en pimpelmezen. Die twee soorten mezen hebben namelijk een belangrijk voordeel: ze voeden hun jongen met grote aantallen jonge rupsen, waardoor jij in mei, juni en juli hopelijk minder last hebt van de processierups en de buxusmot. Twee vliegen in één klap dus!

Koop (online) een paar houten planken van minstens anderhalve centimeter dik of sprokkel resthout van die dikte bij elkaar. De afmetingen van de ideale nestkast voor een kool- en een pimpelmees zijn grotendeels hetzelfde. Voor beide vogelsoorten kun je het beste een kastje van 12 centimeter breed, 12 centimeter diep en 26 centimeter hoog maken. Een koolmees heeft wel liever een vlieggat van 32 millimeter en een pimpelmees liever eentje van 28 millimeter.

Bron afbeelding: www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/nestkasten/zelf-een-nestkast-maken#

Maak een doosvormig nestkastje met de juiste afmetingen door de planken op maat te zagen en aan elkaar te bevestigen met een hamer en spijkers of met houtlijm. Zet een dak op het huisje dat een beetje uitsteekt, zo voorkom je dat er regendruppels naar binnen vallen. Let er zeker op dat het dak van je nestkastje waterdicht is, en timmer of lijm het niet vast op de rest van de constructie. Bevestig het dak met een scharniertje. Dan kun je namelijk het dak open doen – niet om naar een eventueel nestje te gluren natuurlijk, wel om de kast in de herfst leeg te maken en met heet water schoon te spoelen. Bevestig aan de achterkant een (betrouwbare!) ophanghaak. Zo, je nestkastje is klaar.

Hang het resultaat op een rustige plaats (minstens op twee meter hoogte, zodat katten er niet bij kunnen), idealiter in de buurt van een boom of hoge struik, met de invliegopening naar het noorden, het noordoosten of het oosten. Zorg ervoor dat het nestkastje uit de wind, regen en volle zon hangt en dat er geen takken voor de invliegopening zitten.

Een insectenhotel bouwen

Je tuin of bedrijfsterrein nóg meer tot leven brengen? Dat doe je met een insectenhotel. En net als een nestkastje kun je een insectenhotel perfect zelf maken. Gebruik voor een groot exemplaar houten pallets die je op elkaar stapelt en vult met bakstenen, dennenappels, holle bamboetakken, riet en blokken hout waarin je gaten boort van vier tot acht millimeter. Ook stro en plantjes passen perfect in je hotel!

Zo’n insectenhotel helpt trouwens ook om de processierups te bestrijden, want er komen sluipwespen op af – een natuurlijke vijand van de processierups. Sluipwespen leggen hun eitjes op die van andere insecten, zodat hun larven zich daar meteen mee kunnen voeden als ze uitkomen. Een insectenhotel is daarvoor ideaal.

Wil je nog meer knutselplezier? Regel dan meteen een paar extra pallets, dan kun je ook een loungebank in elkaar timmeren!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Investeren in duurzame verlichting, alles wat je moet weten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 25 maart 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen