Van afzuiging tot ventilatiekachel: alles voor een optimaal werkklimaat

Duurzaamheid op de werkvloer

Dat medewerkers niet goed presteren als ze staan te klappertanden van de kou, of als het zweet hen elke tien minuten uitbreekt, spreekt voor zich. Maar een optimaal werkklimaat gaat verder dan extreme hitte of kou voorkomen. Werken in een omgeving vol stoom, damp of vocht is bijvoorbeeld ook niet goed voor de gezondheid. Gelukkig kun je als werkgever veel doen om het je medewerkers zo aangenaam mogelijk te maken!

Lage temperaturen op de werkplek opvangen

Wanneer is het te koud om te werken? De Arbowet geeft geen duidelijk antwoord daarop. Maar de FNV hanteert de norm dat werkgevers gratis beschermingsmiddelen moeten bieden bij een temperatuur van onder 15 °C. Bij een gevoelstemperatuur onder de -6 °C mogen medewerkers het werk stilleggen. Worden je medewerkers blootgesteld aan een tijdelijk temperatuurverschil, zoals een koud magazijn of een koude werkplaats in de winter? Voor kleine tot middelgrote ruimtes kun je  dan een draagbare radiator gebruiken. Moet je een grote ruimte verwarmd krijgen, dan is een oliekachel een betere keuze.

Extreem lage temperaturen houden risico’s in en kunnen leiden tot schadelijke gevolgen zoals bevriezingsletsels of onderkoeling. Medewerkers die in een koelcel staan, moeten daarom hun hulpmiddelen gebruiken zoals handschoenen en beschermende kleding zoals thermisch ondergoed en fleecetruien. Ze mogen ook hun hoofd niet vergeten te beschermen. Het voorkomen van tocht, door bijvoorbeeld het installeren van strippendeuren, draagt tot slot ook bij tot een aangenamer werkklimaat.

Afzuigkap of -kast voor damp, rook of stoom

Komt er bij werkzaamheden in het laboratorium of op de werkplaats regelmatig stoom of damp vrij? Dan doe je er goed aan om een afzuigkap te installeren of te kiezen voor een mobiele variant, zoals een verrijdbare rookafzuiger of mobiele afzuigkast.

Te vochtige werkplek? Doe er iets aan!

Als de luchtvochtigheid op de werkplek te hoog is, heb je een groter probleem dan je misschien denkt. Blijft de luchtvochtigheid hoog, dan is de kans namelijk erg groot dat er schimmel ontstaat. Ook problemen met de luchtwegen zijn bij medewerkers dan niet uitgesloten. Gelukkig kun je relatief snel afrekenen met een te hoge luchtvochtigheid door een luchtontvochtiger te installeren. Zo’n toestel zuigt vochtige lucht op en blaast droge lucht uit.

Wil je nóg meer doen om een optimaal werkklimaat te creëren? Vraag gerust advies aan onze helpdeskmedewerkers.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Investeren in duurzame verlichting, alles wat je moet weten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 5 november 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen