Van Sick building syndrome naar gezond binnenklimaat

Duurzaamheid op de werkvloer

Gezondheid op de werkvloer. Het is iets waar te vaak luchtig over wordt gedaan. Onterecht, want een slechte luchtkwaliteit op het werk heeft meer impact dan je denkt. Niet alleen is het binnenklimaat de grootste ergernis op de werkvloer, maar ook kan het sick building syndrome veroorzaken. Tijd om het binnenklimaat onder de loep te nemen!

Pas op voor het Sick building syndrome

Het Sick building syndrome is een beruchte kwaal op de (Nederlandse) werkvloer. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is er bij 1 op de 3 gebouwen sprake van Sick building syndroom symptomen. Dit syndroom is een reeks gezondheidsklachten die de gezondheid en welzijn van werknemers sterk kunnen beïnvloeden. Bekende Sick building syndrome symptomen zijn hoofdpijn, droge ogen, keelpijn, droge huid, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Het is echter niet alleen kwalijk voor de gezondheid, maar ook voor de productiviteit. Volgens de Nederlandse onderzoekster dr. Ir. Philomen Bluyssen van TNO kan een slecht binnenklimaat resulteren in een productiviteitsverlies van 3600 euro per werknemer per jaar. Een goede reden dus om te investeren in betere luchtkwaliteit.

Tips tegen het Sick building syndroom

Vermoed je dat het Sick building syndroom ook binnen jouw bedrijf speelt? Dan zijn er een aantal zaken die je kunt doen om dit syndroom tegen te gaan. Onderstaand een aantal tips tegen het Sick building syndroom op een rij:

  • Ventileer ruimtes goed en regelmatig

  • Probeer een luchtvochtigheid tussen de 40 en 65 procent te bereiken

  • Plaats ‘hulpjes’ zoals luchtreinigers, luchtontvochtigers en/ of een mobiele airco

  • Laat periodiek luchtkanalen reinigen

  • Investeer in een goed klimaatbeheersing systeem

De temperatuur op de werkvloer: te warm én te koud

Maar hoe is het eigenlijk bij ons gesteld met het binnenklimaat binnen bedrijven? Niet best, blijkt uit onderzoek van Manutan. Zo zijn werknemers uit Nederland niet te spreken over het binnenklimaat op de werkvloer. Te warm, te koud, de airconditioning te hard of te zacht.. Bijna een kwart van de Nederlanders (22%) stoort zich hieraan. Dit probleem speelt vooral bij medewerkers die op kantoor werken (28%).

Andere werkvloer ergernissen zijn een verkeerde bureauhoogte en een oncomfortabele bureau-/werkstoel, te weinig opbergruimte, slechte verlichting en vieze koffie. In totaal irriteert 59% van de werknemers zich wel eens ergens aan. Gelukkig is 41% nergens ontevreden over op werkgebied.

Het belang van een goed binnenklimaat

Uit bovenstaande percentages blijkt wel het belang van goede klimaatbeheersing. Een kantoor dat lekker koel is bijvoorbeeld, is een fijnere plek om te werken en bevordert ook de prestaties van werknemers. Bij langdurige blootstelling aan warmte (meer dan een uur) vermindert het concentratievermogen. Uit onderzoek is zelfs naar voren gekomen dat hoe meer tevreden men is met het binnenklimaat, hoe beter de productiviteit. Dit bevestigt nogmaals het belang van goede klimaatbeheersing.

Bekijk ook onze tips voor een gezond binnenklimaat

Investeren in duurzame klimaatbeheersing met EIA

Een goede klimaatbeheersing draagt niet enkel bij aan een betere gezondheid op de werkvloer, maar ook aan duurzaam ondernemen. Een energiezuinig systeem verbruikt tenslotte minder energie (en resulteert in een lagere energierekening). De overheid stimuleert daarom energiezuinige investeringen door de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Hiermee kun je tot 55% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Meer weten? Lees meer over de EIA.

Ga voor gezonder werken en duurzame klimaatbeheersing

Wil je meer weten over gezondheid op de werkvloer en duurzamer ondernemen? Lees dan onze blogs over duurzaamheid op de werkloer en bekijk ook ons assortiment voor een optimale klimaatbeheersing op de werkvloer.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Investeren in duurzame verlichting, alles wat je moet weten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 10 augustus 2017

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen