Voorkom de sluiting van je kantoor: in 4 stappen naar energielabel C

Duurzaamheid op de werkvloer

In Nederland trad op 2 november 2018 het ‘Besluit houdende wijziging van het Bouwbesluit 2012 betreffende de labelverplichting voor kantoorgebouwen’[1] in werking, ook wel gekend als de ‘C-labelverplichting’. Deze verandering houdt in dat het vanaf 1 januari 2023 verboden is om in een kantoorgebouw te werken dat niet minstens voldoet aan energielabel C. Het primaire fossiele energieverbruik van een kantoor mag dan maximaal 225 kWh per m2 per jaar bedragen. Houd je je niet aan de nieuwe regel? Dan moet je je pand verlaten of de verhuur stopzetten, en dreigt er een riante boete bij verkoop. Wij geven je meer uitleg over dit besluit en vertellen je hoe je dat energielabel C kunt bereiken.

[1] https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2018-380.html

Waarom deze wijziging?

De aanleiding voor deze wijziging waren zowel het Energieakkoord voor duurzame groei uit 2013 als het Regeerakkoord uit 2017. Dat laatste wil voor 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent verminderen.

In het Klimaatakkoord van 2019 werden nieuwe doelstellingen geformuleerd, waaronder de realisatie van een CO2-arm gebouwde omgeving tegen 2050. Voor 2030 formuleerde de regering een tussentijdse doelstelling en de label C-verplichting is een eerste stap daarnaartoe. De bedoeling is om elk gebouw uiteindelijk te upgraden naar energieklasse A en hoger.

Voor wie geldt de regel niet?

Volgens een onderzoek van Sira Consulting zullen minimaal 61.850 kantoren aan de label C-plicht moeten voldoen[1]. Maar wat is een kantoorgebouw? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) definieert een kantoorgebouw als: “[…] een gebouw, of een deel van een gebouw, met uitsluitend één of meerdere kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan. De kantoorfunctie is de hoofdfunctie en geen nevenfunctie. Het kantoorgebouw kan een afzonderlijk gebouw zijn, maar ook een onderdeel van een groter (combinatie)gebouw.”

Niet alle kantoren zijn onderhevig aan de C-labelverplichting. Volgende panden ontspringen de dans:

  • kantoren in monumenten

  • kantoren die niet langer dan twee jaar worden gebruikt en zich bijvoorbeeld bevinden in slooppanden, gebouwen die worden getransformeerd of panden die worden onteigend

  • gebouwen waarin de kantoorfunctie minder dan 50% van het totale gebruiksoppervlak inneemt

  • afzonderlijke kantoorgebouwen met minder dan 100 m2 aan kantoorfuncties en nevenfuncties

  • kantoren die geen energie gebruiken om het binnenklimaat te regelen

  • kantoorgebouwen waarop de hardheidsclausule[2] van toepassing is: deze clausule houdt in dat er een uitzondering geldt op de energielabel C-verplichting wanneer er maatregelen moeten worden getroffen om het energielabel te behalen en die handelingen een terugverdientijd hebben van meer dan tien jaar.

Je gemeente kan uitsluitsel geven over de specifieke situatie van Je bedrijfsruimte. Wil je sneller weten of je kantoor moet voldoen aan de label C-verplichting? Gebruik dan de GIS-viewer die de RVO ontwikkelde. Daarop vind je een inschatting van welke kantoren onderhevig zijn aan de nieuwe regel.

Hoe pas ik mijn kantoor aan zodat het voldoet aan de nieuwe regel?

Het behalen van energielabel C of hoger draagt niet alleen bij aan de duurzaamheid van de samenleving. Het zorgt ook voor een beter werkklimaat en voor meer comfort voor je medewerkers.

Aangezien 2023 steeds dichterbij komt, is het verstandig om nu al na te gaan of je kantoor minstens een energielabel C bezit. Is dat niet het geval, dan heb je nog even de tijd om energiebesparende maatregelen te treffen en zo aan de nieuwe regel te voldoen. We sommen hieronder op hoe je dat het best doet.

1. Vraag een maatwerkadvies aan

Laat een gecertificeerd adviseur een energieprestatieadvies (EPA) opstellen. Dit is een maatwerkadvies dat je:

  • een overzicht geeft van de energieprestatie van een gebouw.

  • inzicht geeft in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen.

  • inzicht geeft in de kosten, baten en terugverdientijden van de maatregelen.

  • verduidelijkt hoe je het CO2-niveau kan terugdringen door besparingsmaatregelen door te voeren.

De energieadviseur kan ook de Erkende Maatregellijsten (EML) opnemen in het advies. Daarop staan maatregelen waarmee je voldoet aan de Energiebesparingsplicht[3] van het Activiteitenbesluit (Wet milieubeheer)[4].

Een EPA leidt niet automatisch tot een energielabel, maar is wél bruikbaar voor het bepalen ervan. Je kunt als opdrachtgever met de adviseur afspreken om een energielabel te laten opmaken. De extra kosten daarvan zijn relatief laag.

2. Bekijk of jouw bedrijf in aanmerking komt voor subsidies

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geeft via subsidies steun aan bedrijven die energiebesparende maatregelen nemen.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

De ISDE[5] is geschikt voor particulieren en zakelijke gebruikers, zoals bedrijven. De subsidie is bedoeld om het gasgebruik te verminderen, zodat ook ondernemingen op een duurzamere manier verwarmen. Dit leidt tot een daling in het energieverbruik en de CO2-uitstoot. De ISDE kun je inzetten voor het aanschaffen van zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels of biomassaketels.

Energie-Investeringsaftrek (EIA)

Met deze regeling stimuleert de overheid investeringen in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie. De EIA-subsidie[6] is verpakt als een belastingaftrek van de winst die kan oplopen tot 45,5 procent van de investeringskosten – naast de gebruikelijke afschrijving.

3. Verduurzaam het kantoor

Aangezien het besluit in werking treedt op 1 januari 2023, kun je beter niet langer wachten om de nodige maatregelen te treffen en jouw kantoor energielabel C-proof te maken. Tref indien mogelijk ‘no regret’-maatregelen. Deze aanpassingen dragen bij aan een CO2-arm kantoor en houden al rekening met veranderingen in de toekomst. Zo blijven die laatste betaalbaar en technisch haalbaar. Zie je ertegenop om de aanpassingen door te voeren? Onthoud dan dat een duurzaam kantoor niet alleen energie bespaart, maar ook geld. En daardoor creëer je groeikansen voor je bedrijf.

Weet je niet hoe je je kantoor kunt verduurzamen? Wij bieden naast handige en kwalitatieve producten ook projectinrichting aan. Hiermee adviseren we je niet alleen op het gebied van design en ergonomie, maar ook op het vlak van duurzaamheid. Neem contact met ons op en ontdek meteen wat we voor jou kunnen betekenen.

  • Isolatie: de basis van een duurzaam gebouw

Wanneer een energielabel wordt toegekend, kijken adviseurs met een uiterst kritische blik naar de isolatie. De muren, de vloer, de ramen, het dak, … Alles moet zo goed mogelijk geïsoleerd zijn, zodat de energieprestatie van het pand verbetert.

Goed om weten: het isoleren van je bedrijf verdien je op relatief korte tijd terug, omdat je maandelijks bespaart op energiekosten.

  • Verlicht op een slimme manier met ledlampen

Een zeer eenvoudige manier om naar een hogere energieklasse op te klimmen, is ledlampen installeren. Ledverlichting is niet alleen energiezuinig, ze heeft ook een langere levensduur. Zo profiteer je nog jaren van duurzame verlichting. Vergeet zeker de buitenverlichting niet onder handen te nemen als je overschakelt op ledverlichting.

Wij hebben alvast een ruim aanbod ledlampen in verschillende groottes en kleuren, voor binnen én buiten. Krijg je graag advies over de aankoop en installatie van ledlampen? Of zoek je een partner die het gehele proces ontzorgt: van het bepalen van de benodigde investering, over het aanvragen van de subsidie, tot de installatie? Onze partner TL Besparen helpt je graag verder.

  • Ga voor duurzaam verwarmen en koelen

Veel (oude) bedrijven gebruiken nog altijd klassieke, energieverslindende verwarmings- en koelingsmethoden. Staat er nog een cv-ketel in je pand? Vervang hem dan door een duurzamere hoogrendementsketel. Of beter nog, ga voor een industriële warmtepomp. Ook een zonneboiler kan – bijvoorbeeld voor bedrijven met strikte richtlijnen voor handhygiëne waar medewerkers hun handen vaker dan gemiddeld moeten reinigen – een flinke energiebesparing opleveren.

Om duurzaam te koelen, kies je het best voor de warmte-koudeopslagtechniek. Deze koelmethode is geschikt voor gebouwen vanaf 5.000 m2 en bespaart je heel wat energie.

  • Gebruik duurzaam kantoormateriaal

Ook al hebben duurzame kantoorbenodigdheden geen invloed op je energielabel, toch is het slim om ze aan te kopen. Dit toont alleen maar dat je écht gemotiveerd bent om beter te doen. Neem dus zeker eens een kijkje in ons assortiment ecologisch kantoormateriaal.

4. Vraag het energielabel C aan

Voerde je voldoende aanpassingen door? Schakel dan nog eens een adviseur in om het nieuwe label voor je kantoor vast te stellen en te laten registreren.

Wat als ik op 1 januari 2023 geen energielabel C in handen heb?

Voorkomen is beter dan genezen, dus even door de zure appel heen bijten en toch maar voor die – echt wel nuttige – veranderingen gaan is de boodschap. Anders riskeer je dat jouw kantoor moet sluiten of dat je een boete van maar liefst 20.000 euro moet betalen wanneer je het pand verkoopt.

Manutan helpt je graag

Vind je niet wat je zoekt of heb je extra informatie nodig? De helpdesk van Manutan staat voor je klaar. Lees gerust ook eens onze blog voor meer informatie over duurzaamheid op de werkvloer.

[1] https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2020/04/30/actualisatie-handhavingslasten-energielabel-c-verplichting-kantoren/Actualisatie+handhavingslasten+energielabel+C+kantoren.pdf

[2]  https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2020/04/30/actualisatie-handhavingslasten-energielabel-c-verplichting-kantoren/Actualisatie+handhavingslasten+energielabel+C+kantoren.pdf

[3] https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/informatieplicht-energiebesparing/energiebesparingsplicht

[4] https://wetten.overheid.nl/BWBR0022762/2019-10-01

[5] https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde

[6] https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/energie-investeringsaftrek/ondernemers

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Investeren in duurzame verlichting, alles wat je moet weten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 26 augustus 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen