5 dont's bij het gebruik van steekwagens op trappen

Ergonomie op de werkvloer

Steekwagens zijn handige hulpmiddelen om zware ladingen te verplaatsen, maar het gebruik ervan op trappen vereist speciale aandacht en techniek. Benieuwd naar de veelvoorkomende fouten en met welke praktische tips je dit kunt vermijden? Wij lichten het uit.

tips over steekwagens

Don'ts bij het gebruik van steekwagens op trappen 

1. De steekwagen overbelasten

Vermijd het overbelasten van de steekwagen met ladingen die de aanbevolen capaciteit overschrijden. Dit kan leiden tot verlies van controle en gevaarlijke situaties op trappen veroorzaken. Sterke, gelaste steekwagens gebruik je voor het zwaardere werk.

2. De lading onbeheerd achterlaten

Laat nooit de steekwagen met lading onbeheerd achter op trappen, vooral niet op hellingen. Dit kan leiden tot ongevallen als de lading begint te verschuiven of de steekwagen omvalt.

3. De steekwagen forceren

Forceer de steekwagen niet als het eigenlijk buiten de capaciteit valt. Dat kan niet alleen schade veroorzaken aan de steekwagen, maar ook het risico op ongevallen vergroten.

4. De steekwagen tillen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de steekwagen voorzichtig op te tillen op elke trede om het soepel en veilig te laten verlopen, maar wist je wel dat er ook speciale steekwagens geschikt voor trappen bestaan? Deze zijn gemaakt om met gemak je lading op een steekwagen op de trap te kunnen verplaatsen. Naast steekwagens voor trappen, bestaan er nog meer varianten voor verschillende situaties. Weet je nog niet welke steekkar je moet kiezen? Ontdek hoe je de steekwagen kiest die je nodig hebt.

5. Veiligheidsmaatregelen negeren

Het klinkt als een open deur, maar neem geen risico’s op het gebied van veiligheid. Zorg ervoor dat je altijd de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van geschikte PBM's en het naleven van de voorgeschreven procedures.

Risico’s minimaliseren

Door deze dont's in gedachten te houden, weet je hoe je het risico op ongevallen minimaliseert en de productiviteit verhoogt. Veiligheid moet vanzelfsprekend altijd de hoogste prioriteit hebben bij het verplaatsen van zware lasten op trappen. Benieuwd naar de do’s bij het gebruik van steekwagens op trappen? Die hebben we ook voor je op een rijtje gezet. 

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

De gids om je werkplaats perfect in te richten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 26 april 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen