Ergonomisch zitten? In 4 stappen het ideale bureau kiezen

Ergonomie op de werkvloer

Als je meerdere uren per dag achter je bureau zit, is het belangrijk dat de ergonomie op je kantoor goed is geregeld. Naast de bureaustoel vervult ook het bureau hier een belangrijke rol. In dit artikel vertellen we je hoe jij het best een bureau kiest én de ideale werkplek creëert.

facebook_ergo_emmy||||

Stap 1: kies het type bureau dat bij de werkzaamheden past

Welk bureau het beste bij iemand past hangt niet alleen af van de fysieke eigenschappen zoals lengte, maar ook van de aard van de werkzaamheden. Onderstaand een helder overzicht van de soorten bureaus:

Type bureau Eigenschappen Voordeel
bureau1 In hoogte verstelbaar bureau Ergonomisch bureau dat eenvoudig in hoogte is te verstellen door een slinger of via een knop bij een elektrisch verstelbaar bureau Eenvoudig in te stellen naar de gewenste hoogte voor een ergonomische werkhouding
bureau2 Zit-sta bureau Ergonomisch bureau dat zodanig in hoogte verstelbaar is dat je er zowel zittend als staand aan kunt werken De afwisseling tussen zittend en staand werken verbetert de productiviteit en vermindert de kans op klachten
bureau3 Werktafel Speciale tafels geschikt voor werkzaamheden in de werkplaats. Zijn vaak instelbaar en daardoor flexibel in te zetten. Bestand tegen de (veeleisende) werkomgeving van een magazijn of werkplaats

Stap 2: je bureau instellen – zo doe je het

Een ergonomisch bureau biedt de mogelijkheid voor een goede werkhouding, maar dan moet je hem wel goed instellen. Onderstaand de belangrijkste aandachtspunten bij het instellen van je bureau:

  • Stel de hoogte van het bureau in zodat je met afhangende schouders je ellebogen op het bureau kunt laten rusten
  • Als je aan je bureau zit moet de hoek van je boven- en onderbenen minimaal een hoek van 90 graden zijn. Gebruik indien nodig een voetsteun
  • Zorg dat je beeldscherm op ooghoogte staat en je loodrecht naar het scherm kijkt
  • Zet voorwerpen die je veel gebruikt binnen handbereik

Stap 3: kies de juiste bureaustoel

De bureaustoel is misschien nog wel het belangrijkste onderdeel van de ergonomische werkplek. Zorg daarom dat je de ergonomische bureaustoel biedt die jouw lichaam op de juiste plekken ondersteunt en past bij de aard van je werkzaamheden. Let daarnaast ook de zitduur; hoe langer je moet zitten, hoe beter je de bureaustoel moet kunnen instellen.

Stap 4: Zorg voor de juiste accessoires

Als je een ergonomisch bureau en een bureaustoel hebt staan, heb je de twee basics. Maar er zijn nog meer accessoires die jouw werkcomfort verhogen. Denk aan een voetensteun, een ergonomisch toetsenbord en de ergonomische muis. Zaken waarmee jij de werkdag nog beter doorkomt.

Vraag het onze ergonomie specialist

Wil je meer weten over het kiezen van een ergonomisch bureau of ergonomisch werken? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten, zij vertellen je graag meer. Benieuwd naar ons ruimte aanbod bureaus voor jouw kantoor? Bekijk dan direct ons actuele overzicht.

Volg Manutan op