Hoe werkt een elektrische palletwagen?

Ergonomie op de werkvloer

Een elektrische palletwagen werkt met behulp van een ingebouwde elektrische motor, die de benodigde kracht levert om de vorken van de wagen te heffen en te verlagen. De gebruiker bedient de palletwagen met behulp van een stuurhandvat dat ook de bedieningselementen bevat. Door deze bedieningselementen te gebruiken, kan de gebruiker de wagen vooruit en achteruit laten bewegen en de vorken op de juiste hoogte instellen voor het tillen en verplaatsen van pallets.

Hoe werkt een elektrische palletwagen nou precies?

Van handmatig naar elektrisch

De elektrische palletwagen is een belangrijke innovatie in magazijnbeheer. In tegenstelling tot de handmatige palletwagens, is er voor de elektrische modellen minder fysieke inspanning nodig en bieden ze een hogere verplaatsingssnelheid. Dit verschil is niet alleen voelbaar in de werkdruk, maar ook in de productiviteit. 

De voordelen van een elektrische palletwagen

De overstap naar elektrische palletwagens biedt vele voordelen. De vermindering van fysieke inspanning helpt bij het verminderen van werkgerelateerde blessures. De efficiëntie van het verplaatsen van goederen neemt toe, wat zorgt voor een snellere workflow en een hogere productiviteit. Deze voordelen maken de elektrische palletwagen een waardevolle investering.

Veiligheidsnormen en regelgeving

Hoewel een specifiek certificaat niet verplicht is, vereist de Arbowet dat werkgevers alle medewerkers voorzien van de juiste instructies en vaardigheden voordat zij een palletwagen mogen besturen.

Enkele aandachtspunten voor veilig gebruik zijn:

  • Het controleren van de staat van de palletwagen voor elk gebruik, inclusief batterijlading en eventuele gebreken of schades.

  • Veilig afstand houden tot vrachtwagens bij het laden of lossen.

  • Naast in plaats van achter de palletwagen lopen om voeten te beschermen.

  • Putten en kuilen vermijden​​.

Onderhoud en gebruikerstraining voor elektrische palletwagens

Voor het voorkomen van ongelukken is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan zowel regelmatig onderhoud als aan goed getraind personeel.

Regelmatig onderhoud voorkomt storingen en verlengt de levensduur van de palletwagens. Dit betekent dat de batterij juist onderhouden en opgeladen moet worden, bewegende onderdelen zoals wielen en vorken regelmatig gesmeerd worden, en het hydraulisch systeem gecontroleerd wordt op lekkages en de juiste druk. Ook het schoonhouden van het apparaat en het regelmatig testen van veiligheidsvoorzieningen, zoals de noodstop, zijn van groot belang.

Het is daarnaast erg belangrijk om training te verzorgen voordat iemand met de palletwagens aan het werk gaat. Deze trainingen moeten zich richten op de juiste bediening, het volgen van veiligheidsprocedures en het herkennen van veelvoorkomende problemen, om zo een veilige en efficiënte werkomgeving te garanderen.

Is de elektrische palletwagen een slimme keuze?

De elektrische palletwagen is een slimme investering in de toekomst van je bedrijf. Door de voordelen van efficiëntie, veiligheid en gebruiksgemak bieden elektrische palletwagens een meerwaarde in elke werkomgeving waar zware lasten verplaatst moeten worden.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

De gids om je werkplaats perfect in te richten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 11 januari 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen