Helm kopen? Dit wil je weten

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Een veiligheidshelm beschermt je hoofd tegen allerlei soorten verwondingen. Een waardevolle toevoeging dus aan je set persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheidshelm en bouwhelm? Waar moet deze aan voldoen, welke soorten zijn er en is hij eigenlijk verplicht? Over dit en meer lees je in dit blog.

Is een veiligheidshelm verplicht?

De veiligheidshelm is een vertrouwd gezicht op de bouwplaats, werkplekken waar met hijskranen wordt gewerkt en productiebedrijven. Op plekken waar de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) risico’s vaststelt is het namelijk verplicht om een helm te dragen. Hierbij is de werkgever verplicht om een veiligheidshelm te voorzien.

En niet voor niets, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Als werknemer kun je met allerlei gevaren in aanraking komen. Denk bijvoorbeeld aan stoten, indringing van voorwerpen, spatten van chemicaliën, elektrische stroomdoorgang en verontreiniging. Een goede helm biedt hier bescherming en voorkomt of verkleint de kans op (blijvend) letsel. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Soorten helmen

Om jezelf optimaal te beschermen tegen de risico’s op de bouwplaats of werkplek is het belangrijk dat je de juiste helm kiest. Over het algemeen onderscheiden we de volgende helmen:

  • Gewone veiligheidshelm of bouwhelm: voor situaties waarin voorwerpen op het hoofd kunnen vallen

  • Veiligheidshelm met gootje: voor situaties waarin je werkt met chemicaliën of deze op je hoofd kunnen komen

  • Veiligheidshelm met verkorte klep: voor werk waarbij je veel omhoog moet kijken

  • Veiligheidshelm met verlengde achterkant: voor werk waarbij je veel gebukt werkt en daardoor een grotere kans loopt om vallende voorwerpen in je nek of op het achterhoofd te krijgen

  • Veiligheidshelm i.c.m. gelaatsbescherming voor extra bescherming van het gezicht. Ook zijn er helmen met een geïntegreerde veiligheidsbril

  • Veiligheidshelm i.c.m. gehoorbescherming voor situaties met harde geluiden en lawaai

  • Stootpetten: deze beschermen tegen stoten en kunnen de hygiëne verhogen

Verplichte kost: CE-keurmerk op de helm

Vanzelfsprekend moet hoofdbescherming van goede kwaliteit zijn. Dit betekent niet enkel dat de helm van stevig materiaal is gemaakt, maar ook dat deze in lijn is met de risico’s op de werkplek. Om de kwaliteit te waarborgen moet een helm voorzien zijn van het CE-keurmerk. Ook moeten volgens de EN 397 de volgende gegevens onuitwisbaar in de helm staan:

  • Materiaal van de helmschaal

  • Productiedatum. Deze herken je aan de cirkel waarin de maanden en het jaar zijn aangegeven. De uiterlijke gebruikerstermijn vind je in de handleiding

  • De maat

  • Naam van de fabrikant

  • Modelbenaming

Daarnaast kunnen er nog optionele gegevens in de helm staan zoals:

  • MM (Molten Metal): getest op bescherming tegen rondvliegende gesmolten metaalspatten

  • -20 of -30 oC geschikt voor lage temperaturen

  • LD (Lateral Deformation): getest tegen belasting vanuit de zijkant van de veiligheidshelm, bijvoorbeeld als deze klem komt te zitten

  • 440 V ac: bestand tegen contact elektrische kabels tot 440 V ac

Europese kwaliteitsnormen veiligheidshelmen

Naast de CE en EN 397 norm zijn er verschillende Europese normen voor specifieke soorten toepassingen. De meest bekende zijn de EN 14052 voor veiligheidshelmen met hoog beschermingsniveau en de EN 50365 voor veiligheidshelmen voor laagspanningsinstallaties (1000 V ac of 1500 V dc). Bekijk deze dus goed als je zeker wilt weten of de gekozen veiligheidshelm aan de eisen voldoet.

Wist je dat: je een helm na een val of stoot moet vervangen? Zelfs als er geen zichtbare schade is, moet deze vervangen worden om de veiligheid te waarborgen.

Vind de juiste veiligheidshelm bij Manutan

Meer weten over veiligheidshelmen en bouwhelmen of deze online bestellen? Bekijk dan onze pagina Hoofdbescherming en vind de juiste helm voor de klus. Vragen of op zoek naar meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op of bekijk het Manutan blog voor meer handige tips.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 3 januari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen