Drie ‘best practices’ voor inkopers op het vlak van MVO

Slim en efficiënt werken

Al enkele jaren is MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) een veelbesproken onderwerp. En de inkoper speelt hierbij een hoofdrol: hij heeft invloed op alle betrokken partijen, zowel intern als extern. Strategic Sourceror deelt drie handige ‘best practices’ om bedrijven te helpen bij hun MVO-strategie …

Verantwoord inkopen

Voordat een bedrijf een verantwoorde inkoopstrategie lanceert, moet de inkoper het bedrijf en de leveranciers hiervoor warm maken. Om hierin te slagen, moet hij de financiële voordelen benadrukken die bepaalde initiatieven mogelijk maken. Dit is de manier bij uitstek om zowel intern als extern verandering op gang te brengen.

Verantwoorde initiatieven lanceren

De inkoper kan zijn steentje bijdragen aan de MVO-strategie van het bedrijf door duurzame, milieuvriendelijke alternatieven te zoeken voor de producten of diensten die hij inkoopt. Denk maar aan kantoormeubelen, hygiëneproducten of energie. Als hij rechtstreeks contact met een leverancier opneemt om een offerte aan te vragen, bespreekt hij meteen de MVO-criteria.

Ambassadeur voor verantwoorde inkopen worden

Als de inkoper nog een stap verder wil gaan, kan hij duurzame inkopen op lange termijn promoten. Dit doet hij door samen met de directie en de leveranciers doelstellingen en prestatie-indicatoren te definiëren.

Een verantwoorde inkoopstrategie helpt niet alleen de wet na te leven en de kosten te drukken. Op lange termijn is zo’n strategie een echte troef die de bedrijfsresultaten opkrikt en het bedrijf van de concurrentie onderscheidt. Deze visie over verantwoord inkopen moet de inkoper in het hele ecosysteem invoeren!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 9 juni 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen