Hoe bepaal je de minimale voorraad?

Slim en efficiënt werken

De minimale voorraad, ook wel bekend als de veiligheidsvoorraad, is de hoeveelheid voorraad die een bedrijf aanhoudt om het risico van voorraadtekorten te verminderen. Het bepalen van de minimale voorraad gebeurt door historische verkoopgegevens, de levertijd van leveranciers en de fluctuaties in de vraag te analyseren.

Hoe bepaal je minimale voorraad in je magazijn?

Analyse van historische gegevens

Een eerste stap in het bepalen van de minimale voorraad is het analyseren van historische verkoopgegevens. Dit helpt om een duidelijk beeld te krijgen van de gemiddelde verkoopsnelheid van producten en de seizoensgebonden fluctuaties in de vraag.

Berekening van de levertijd

De levertijd van leveranciers is een cruciale factor bij het bepalen van de minimale voorraad. Het is belangrijk om te weten hoe snel leveranciers kunnen leveren om zo de voorraadniveaus dienovereenkomstig aan te passen.

Inschatting van de vraag

Het inschatten van de toekomstige vraag naar producten is essentieel. Dit kan worden gedaan door markttrends en seizoensgebonden fluctuaties te analyseren, evenals feedback van klanten te verzamelen.

Voorraadbeheer software

Voorraadbeheer software kan een nuttige tool zijn bij het bepalen van de minimale voorraad. Deze software kan historische verkoopgegevens analyseren en aanbevelingen doen voor optimale voorraadniveaus. 

Bij het kiezen van een voorraadbeheer software is het belangrijk om te kijken naar de gebruiksvriendelijkheid, zodat het team er snel mee aan de slag kan. Zorg ervoor dat het systeem integreert met andere gebruikte systemen binnen de organisatie om een soepele datastroom te waarborgen. De software moet schaalbaar zijn om mee te groeien met je bedrijf en de veranderende behoeften. Ten slotte is het nuttig om te kijken naar de rapportage- en analyse functies van de software, zodat je inzicht krijgt in je voorraad en betere beslissingen kunt nemen voor je voorraadbeheer.

Efficiënte voorraadbeheer met de juiste magazijnstellingen

Een efficiënt voorraadbeheer begint bij het gebruik van de juiste magazijnstellingen. Manutan biedt diverse types magazijn stellingen aan, zoals palletstellingen voor het opslaan van zware goederen en draagarmstellingen voor lange lasten. Met een goed georganiseerd magazijn kun je sneller inspelen op de vraag en houd je overzicht over je voorraad.

Voordelen van een accurate minimale voorraad

Een accurate minimale voorraad zorgt voor een vlotte bedrijfsvoering en voorkomt voorraadtekorten die de klanttevredenheid en de verkoop kunnen beïnvloeden. Daarnaast kunnen bedrijven kosten besparen op opslag en overtollige voorraad voorkomen. 

Een effectiever voorraadbeheer

Het bepalen van de minimale voorraad is een belangrijke stap in effectief voorraadbeheer. Door historische verkoopgegevens, levertijden en toekomstige vraag te analyseren, kunnen bedrijven hun minimale voorraadniveaus nauwkeurig bepalen om zo kosten te besparen en de klanttevredenheid te verbeteren.

Optimaliseer jouw voorraad met de juiste kennis en hulpmiddelen

Het beheren van je voorraad gaat verder dan alleen het bijhouden van getallen. Het vereist een grondige analyse, strategische planning en de juiste hulpmiddelen. Of je nu net begint met het inzichtelijk maken van je voorraad of zoekt naar manieren om je huidige systeem te verfijnen, Manutan staat voor je klaar. Voor meer inzichten en tips over voorraadbeheer en andere gerelateerde onderwerpen, bezoek onze blog.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 4 december 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen