Hoe bereken je palletplaatsen?

Slim en efficiënt werken

Om de palletplaatsen te berekenen, tel je het aantal palletplaatsen in je magazijn. Vervolgens deel je de totale vloeroppervlakte van het magazijn door de oppervlakte die één pallet inneemt, plus de ruimte voor looppaden. Ook moet je weten hoeveel pallets je in de hoogte kunt stapelen. Dit doe je door de totale magazijn hoogte te delen door de hoogte van een gestapelde pallet, inclusief de goederen die erop worden geplaatst.

Hoe bereken je hoeveel ruimte je hebt en hoeveel je nodig hebt aan opslag.

Begrijpen van pallet afmetingen

Voordat je begint met het berekenen van de palletplaatsen, is het belangrijk om de standaardafmetingen van de pallets die je gebruikt te kennen. Pallet afmetingen kunnen variëren, maar de standaardafmetingen zijn vaak 80 x 120 cm of 100 x 120 cm. 

Het meten van de beschikbare ruimte

Meet de lengte, breedte en hoogte van het gebied waar je de pallets wilt opslaan. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de ruimte die nodig is voor gangpaden en werkgebieden.

Palletplaatsen berekenen

De basisformule voor het berekenen van palletplaatsen is als volgt: Aantal palletplaatsen = (Totale magazijnoppervlakte / Oppervlakte per pallet inclusief looppaden) x (Totale magazijnhoogte / Hoogte per gestapelde pallet).

Voorbeeldberekening

Stel, je hebt een magazijn met een oppervlakte van 2000 m² en een hoogte van 6 meter. De pallets die je gebruikt, nemen elk een oppervlakte van 2 m² in beslag (inclusief de ruimte voor looppaden) en kunnen tot een hoogte van 2 meter worden gestapeld. Volgens de formule zou de berekening als volgt zijn: Aantal palletplaatsen = (2000 m² / 2 m²) x (6 m / 2 m) = 1000 x 3 = 3000 palletplaatsen."

Gebruik van optimale magazijnstellingen

Voor een efficiënte opslag en gemakkelijke toegang tot je goederen is het belangrijk om te investeren in de juiste magazijnstellingen. Palletstellingen zijn een uitstekende keuze voor het opslaan van pallets en zorgen voor een georganiseerde en veilige opslag.

Overwegingen voor de praktijk

Bij het berekenen van palletplaatsen is het ook belangrijk om rekening te houden met andere factoren zoals de draagkracht van de vloer en de toegankelijkheid voor heftrucks. Daarnaast is het ook verstandig om toekomstige groei in overweging te nemen om te zorgen dat je magazijn kan meegroeien met je behoeften. 

Wil je een nauwkeurigere berekening maken? Dan is het aan te raden een software-oplossing te gebruiken in plaats van het handmatig uit te rekenen.

Technologieën voor het berekenen van palletplaatsen

Software-oplossingen voor magazijnbeheer (warehouse management system) kunnen automatisch de beschikbare ruimte analyseren en de optimale plaatsing van pallets bepalen. Ze houden rekening met de afmetingen van het magazijn, de stellingen en de pallets zelf. Daarnaast kunnen deze systemen ook de in- en uitgangen van goederen monitoren, waardoor realtime updates van beschikbare palletplaatsen mogelijk zijn.

Optimaliseer je magazijnruimte met Manutan

Het efficiënt indelen van je magazijnruimte kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en tools kun je je capaciteit optimaal benutten. Wil je nog dieper ingaan op dit onderwerp of zoek je naar aanvullende tips voor magazijnbeheer? Duik dan in onze blog voor meer waardevolle inzichten en praktische adviezen.

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je specifieke vragen over jouw magazijnsituatie? Onze helpdesk van Manutan staat klaar om je te assisteren. We voorzien je graag van persoonlijk advies en begeleiden je bij elk stapje naar een efficiënter magazijn.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 29 februari 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen