Hoe boost technologie de inkoopafdeling?

Slim en efficiënt werken

In de digitale revolutie die we momenteel doormaken, zijn snelheid, flexibiliteit en efficiëntie essentieel voor het succes van het hele bedrijf. Digitale transformatie is dus een cruciale stap, zeker voor de inkoopafdeling. De inkoopafdeling moet als een van de eersten in deze verandering meestappen: zij staat namelijk in voor de relaties met het uitgebreide ecosysteem van de onderneming. Met nieuwe technologische oplossingen kunnen ze uitgaven eenvoudiger analyseren en beheren, hun strategische rol versterken, flexibele, geautomatiseerde processen ontwikkelen en de ‘silomentaliteit’ tegengaan.

Volgens Zycus, provider van digitalisatieoplossingen voor de inkoopafdeling, is dit geweldig nieuws! Dit is de ultieme kans voor inkoopafdelingen die een efficiëntere toekomst tegemoet willen gaan. Met nieuwe technologische oplossingen kunnen ze dus:

  • uitgaven eenvoudiger analyseren en beheren;

  • hun strategische rol versterken

  • flexibele, geautomatiseerde processen ontwikkelen;

  • de ‘silomentaliteit’ tegengaan.

  1. Uitgaven eenvoudiger analyseren en beheren


Tot nu toe boden oplossingen voor het beheer en de analyse van uitgaven slechts een beperkt aantal mogelijkheden. Nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie en machine learning zijn tot veel meer in staat door informatie uit verschillende gegevensbronnen te combineren (uitgaven, contracten, facturen, leveringen …). Deze tools helpen de inkoopafdeling een oplossing te vinden voor de problemen waar ze nu mee kampen, de uitgaven efficiënter te beheren en nieuwe manieren te ontdekken waarop het bedrijf kan besparen.

  1. De strategische rol van de inkoopafdeling versterken


Technologie biedt ook erg veelbelovende strategische mogelijkheden. Door allerlei gegevens realtime te analyseren en constant te leren, kan technologie de inkoopafdeling helpen bij het anticiperen hoe hun omgeving zal evolueren (zowel de markt als leveranciers, concurrenten …). De bedrijfsstrategie kan hier dan op worden afgestemd.

  1. Flexibele, geautomatiseerde processen ontwikkelen


Dit is niets nieuws meer, maar technologie geeft de inkoopafdeling de kans om repetitieve, tijdrovende taken te automatiseren waar ze anders een groot deel van hun dag mee vullen. Zo kunnen ze zich concentreren op taken met een grotere meerwaarde voor het bedrijf. Er zijn tal van mogelijke toepassingen: facturen verwerken, inkooporders valideren, vragen van leveranciers of interne klanten beantwoorden met chatbots, leverancierscontracten herzien en controleren …

  1. De ‘silomentaliteit’ tegengaan


Een echte digitalisatie beperkt zich niet tot de inkoopafdeling, maar reikt tot in de verste hoekjes van het bedrijf. Zo’n transformatie zorgt ervoor dat uw afdelingen gemakkelijker gegevens kunnen delen, verbetert de samenwerking tussen afdelingen en versnelt processen. Daardoor biedt digitalisatie een meerwaarde voor uw hele organisatie.

De digitale transformatie geeft de inkoopafdeling niet alleen de nodige tools om efficiënter te werken, maar ook om haar strategische positie binnen het bedrijf te versterken. Wilt u zelf aan de slag? Denk eraan dat er twee opties zijn: stap voor stap digitaliseren of alle processen in één keer omgooien. Aan u de keuze!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 10 februari 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen