Procurement: wat zijn de trends en prioriteiten voor 2020?

Slim en efficiënt werken

Zoals bij elke start van een nieuw jaar heeft het adviesbureau AgileBuyer in samenwerking met de Conseil National des Achats (FR) zijn jaarlijkse studie gepubliceerd met als titel ‘Trends en prioriteiten voor procurementafdelingen’. Dit jaar staat de evolutie van de relatie tussen klanten en leveranciers in de picture, net als de onvermijdelijke soft skills. Een overzicht van de trends en prioriteiten voor procurementprofessionals in 2020 …

Kostenverlaging: steeds minder een prioriteit voor procurementafdelingen

De kosten drukken is altijd al een prioriteit geweest op het vlak van procurement. Maar dit jaar stipt ‘slechts’ 68 % (-7 punten in vergelijking met 2019) van de procurementafdelingen dit aan als een prioritaire doelstelling. Meteen het laagste cijfer sinds de eerste editie van deze enquête in 2011! Het is wel zo dat deze doelstelling belangrijker blijft in de privésector (meer bepaald de industrie) dan bij de overheid.

Een nieuwe positionering dus van de procurementfunctie, die momenteel met andere uitdagingen dan kostenverlaging krijgt af te rekenen: risico’s, het verzekeren van de bevoorrading, de samenwerking met leveranciers …

Beheer van de leveranciersrelaties: een populaire strategie bij procurement

Om de kosten te verlagen, zet de procurementfunctie in op onderhandelen, specificaties bijsturen, de behoeften herzien en van leveranciers veranderen. Daarnaast zien we dat het aspect ‘integratie van leveranciers/gezamenlijke ontwikkeling’ beduidend is gestegen (+11 punten) tegenover vorig jaar. De boodschap is duidelijk: de procurementfunctie wil meer en meer terugvallen op haar leveranciersrelaties om haar doelstellingen te realiseren.

Soft skills erg in trek bij procurement

De competenties die de procurementfunctie zoekt, zijn meer en meer gericht op sociale vaardigheden. In de top drie vinden we de samenwerking met leveranciers, leiderschap en projectbeheer. Onderhandelen, sinds mensenheugenis dé competentie van de inkoper , valt naast het podium!

MVO: stabiel, maar geen prioriteit voor procurement

De helft van de procurementprofessionals zal het komende jaar doelstellingen nastreven die gekoppeld zijn aan duurzame ontwikkeling of MVO. Het zijn met name de overheidssector en de grote ondernemingen (>5000 werknemers) die de resultaten opkrikken. De cijfers stagneren nu al zeven jaar lang en dat wijst er andermaal op dat MVO nog altijd geen prioriteit is voor procurement.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 13 maart 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen