Wat is Het Nieuwe Werken?

Slim en efficiënt werken

Het Nieuwe Werken (HNW) is een flexibele manier van werken, waarbij het draait om vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. HNW gaat over de flexibiliteit om te werken waar, wanneer en hoe je wilt. Het is meer dan alleen thuiswerken, het gaat om het creëren van een dynamische werkplek waarin de focus ligt op de output in plaats van de aanwezigheid van de werknemer op kantoor.

Het nieuwe werken

De voordelen van Het Nieuwe Werken

HNW biedt tal van voordelen, zowel voor werknemers als werkgevers. Door de flexibiliteit kunnen werknemers hun werktijden beter afstemmen op hun persoonlijke behoeften en verantwoordelijkheden, wat kan leiden tot een hogere productiviteit en tevredenheid. Ook kunnen ze mogelijk een betere balans tussen werk en privéleven bereiken, wat bijdraagt aan hun algehele welzijn. Werkgevers, aan de andere kant, kunnen besparen op kantoorruimte en een breder scala aan talent aantrekken, aangezien hun woonlocatie een minder grote rol speelt.

De Rol van Technologie

HNW is alleen mogelijk door de ontwikkeling van technologie. Cloudgebaseerde applicaties, zoals Google Docs of Microsoft Teams, maken het mogelijk voor teams om samen te werken, ongeacht waar ze zich bevinden. Daarnaast zorgen projectmanagementtools ervoor dat de voortgang van projecten kan worden bijgehouden en dat de communicatie soepel verloopt. Laptops, ergonomische muis- en toetsenborden en een snelle internetverbinding dragen bij aan de productiviteit en het comfort van de werknemer, of ze nu thuis, op kantoor of op een externe locatie werken.

Hoe implementeer je Het Nieuwe Werken?

Het implementeren van HNW vereist een andere mindset van zowel werkgevers als werknemers. Het is essentieel om werknemers te trainen in het omgaan met vrijheid en het managen van hun eigen tijd. Daarnaast moet het management ook wennen aan de nieuwe manier van werken, waarbij controle en toezicht plaats maken voor vertrouwen en autonomie. Ook moeten werkgevers leren om te managen op resultaten, in plaats van aanwezigheid. 

Om een geschikte omgeving te creëren voor HNW, is het essentieel om te investeren in de juiste tools en apparatuur. Van ergonomische bureaustoelen en verstelbare bureaus voor thuiswerken, tot noise-cancelling koptelefoons om ongewenste achtergrondgeluiden te blokkeren tijdens het werken in openbare ruimtes.

Uitdagingen van Het Nieuwe Werken

Hoewel HNW tal van voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen. Het bewaren van een goede werk-privé balans kan moeilijker zijn wanneer de grenzen tussen werk en thuis vervagen. Het is dan ook belangrijk om werknemers te ondersteunen bij het stellen van grenzen en het zorgen voor voldoende rust.

Ook kan het op afstand werken leiden tot een gevoel van isolatie onder werknemers. Daarom is het essentieel om regelmatig virtuele of fysieke team bijeenkomsten te organiseren om de teamgeest en betrokkenheid te behouden.

De toekomst van Het Nieuwe Werken

HNW is geen tijdelijke trend, maar een blijvende verandering in hoe we werken. De voortdurende technologische ontwikkelingen en de veranderende houding ten opzichte van werk zorgen ervoor dat we steeds flexibeler en autonomer worden in hoe we onze werktijd indelen. Door je werknemers de mogelijkheid te geven om op een flexibele en autonome manier te werken, zorg je voor een gezonde, productieve en tevreden werkomgeving, klaar voor de toekomst.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 18 september 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen