Wat is stocktelling?

Slim en efficiënt werken

Stocktelling, ook bekend onder balansen, is het proces waarbij de fysieke voorraad in een magazijn of winkel wordt geteld en vergeleken met de administratieve voorraadregistratie om verschillen op te sporen en te corrigeren.

Balansen voor beter voorraadbeheer

Het belang van stocktelling

Een accurate voorraad is erg belangrijk voor de bedrijfsvoering. Het helpt bij het vermijden van te veel of te weinig voorraad, het opsporen van verlies door diefstal of schade, en het zorgt voor een accurate financiële rapportage. Door regelmatig te balansen, kunnen bedrijven ook hun voorraadbeheer processen verbeteren en de klanttevredenheid verhogen door ervoor te zorgen dat producten beschikbaar zijn wanneer nodig.

Hoe voer je een stocktelling uit?

Er zijn verschillende methoden voor stocktelling, waaronder:

  • Periodieke stocktelling: Hierbij wordt de voorraad op regelmatige basis, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks, geteld.

  • Continu stocktelling: Bij deze methode wordt een deel van de voorraad regelmatig geteld, zodat over een bepaalde periode de gehele voorraad is geteld.

  • Steekproefsgewijze stocktelling: Hierbij wordt een representatieve steekproef van de voorraad geteld om een schatting van de totale voorraad te maken.

Technologieën voor stocktelling

De nauwkeurigheid en efficiëntie van stocktelling kunnen worden verbeterd met behulp van technologieën zoals barcode scanners, RFID-tags en voorraadbeheer software. Deze technologieën helpen bij het snel en nauwkeurig registreren van voorraadgegevens, waardoor de kans op fouten wordt verminderd.

Tips voor een efficiënte stocktelling

Enkele tips voor een efficiënte stocktelling zijn het organiseren van de magazijnruimte, het trainen van het personeel, en het gebruik van technologie om het proces te versnellen en te vereenvoudigen. Ook is het belangrijk om een duidelijk proces en schema voor stocktelling te hebben om de impact op de dagelijkse bedrijfsvoering te minimaliseren.

Verbeter je bedrijfsprestaties met balansen

Balansen helpt bij het actueel houden van de voorraadgegevens en het optimaliseren van de bedrijfsvoering. Door de juiste methoden en technologieën te gebruiken, kunnen bedrijven hun stocktelling proces verbeteren en zo de efficiëntie en winstgevendheid vergroten.

Efficiëntie en nauwkeurigheid met Manutan

Wil je je voorraadbeheer naar een hoger niveau tillen en leren over de nieuwste trends en technologieën? Onze blog staat vol met deskundige inzichten, adviezen en tips om je magazijnprocessen te optimaliseren.

Loop je tegen specifieke uitdagingen aan of wil je advies over hoe je je stocktelling proces kunt verbeteren? Onze helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar. Leg ons je vraag voor en ontvang begeleiding op maat.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 1 maart 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen