Wat levert thuiswerken op?

Slim en efficiënt werken

Thuiswerken levert tal van voordelen op, zoals verhoogde flexibiliteit, grotere productiviteit, minder reistijd, kostenbesparingen en toegang tot een breder scala aan talent. Het draagt bij aan een betere werk-privé balans en kan zorgen voor verhoogde tevredenheid en welzijn bij werknemers, mits goed begeleid en ondersteund.

Thuiswerken, flexibel werken

Kostenbesparingen voor werknemers

Thuiswerken kan kostenbesparingen opleveren voor werknemers. Ze hoeven minder geld uit te geven aan reiskosten en dure lunches in de bedrijfskantine of op andere locaties. Met een goede koffiemachine en lunchboxen kunnen werknemers hun eigen koffie en lunch verzorgen.

Verlaging van werkgerelateerde stress

Het wegvallen van het woon-werkverkeer kan een aanzienlijke hoeveelheid stress verminderen. Het vermijden van files en overvolle treinen zorgt ervoor dat werknemers rustiger hun werkdag kunnen beginnen. 

Thuiswerken biedt werknemers de mogelijkheid om een rustige en gepersonaliseerde werkruimte te creëren, vrij van de typische afleidingen van een kantooromgeving. Zo kunnen ze beter werken en zich beter concentreren. Het is fijn om je eigen werkplek naar wens in te richten. Dit kan stress verminderen. Je kunt bijvoorbeeld zelf de temperatuur en het licht in de kamer regelen. Zo maak je je thuiswerkplek nog rustiger en prettiger om in te werken.

Gezondheid en welzijn

Thuiswerken biedt ook de mogelijkheid om meer tijd te besteden aan gezondheids- en welzijnsactiviteiten, zoals sporten, koken of tijd doorbrengen met het gezin. Het kan ook helpen bij het creëren van een betere werk-privé balans. Ook voor gezond werken zijn er diverse hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen, zoals ergonomische muizen en toetsenborden, maar ook zit-sta bureaus.

Verhoogde autonomie en zelfsturing

Bij thuiswerken hebben werknemers een hogere mate van autonomie. Ze hebben de vrijheid om hun werkdag zelf in te delen en kunnen in hun eigen comfortabele omgeving werken. Deze verhoogde autonomie kan bijdragen aan een gevoel van zelfsturing en eigenaarschap over hun werk, wat weer kan leiden tot een hogere mate van werkplezier en een verhoogde productiviteit.

Meer zelfstandigheid geeft werknemers de kans om hun probleemoplossende vaardigheden te verbeteren. Bovendien kunnen teams efficiënter worden, omdat ze vaak innovatieve manieren ontdekken om samen te werken, ondanks de fysieke afstand.

Verbeterde kennis- en vaardigheden ontwikkeling

Thuiswerken kan ook leiden tot verbeterde kennis- en vaardigheden ontwikkeling. Werknemers kunnen zelf beslissen over hun pauzes en kunnen deze tijd bijvoorbeeld besteden aan een online cursus of webinar.

Talent retentie en aantrekking 

Een voordeel van thuiswerken is dat het bedrijven helpt bij het aantrekken en behouden van talent. Flexibiliteit wordt steeds belangrijker voor werknemers, vooral voor de jongere generatie die een betere balans tussen werk en privéleven nastreeft. Door de mogelijkheid om thuis te werken aan te bieden, kunnen bedrijven aantrekkelijker worden voor potentiële werknemers en kunnen ze hun huidige talent behouden.

Werken buiten traditionele kantooruren

Thuiswerken stelt werknemers in staat om buiten de traditionele kantooruren te werken, waardoor ze hun werk beter kunnen afstemmen op hun persoonlijke leven en verantwoordelijkheden. Dit kan leiden tot verhoogde tevredenheid en verlaagde druk op het gezinsleven, vooral voor mensen met zorgtaken of kinderen.

Het is wel belangrijk om op te merken dat niet alle taken zich lenen voor thuiswerken. Sommige taken, zoals brainstormsessies en strategische besluitvorming, kunnen effectiever zijn bij persoonlijk contact. Dit komt doordat fysieke interactie vaak sneller en dynamischer is, wat het uitwisselen van ideeën kan stimuleren en misverstanden kan voorkomen. Bovendien kunnen non-verbale signalen, die een belangrijke rol spelen in menselijke communicatie, gemakkelijker worden opgepikt in persoonlijke interacties. Maar in veel gevallen kan thuiswerken leiden tot aanzienlijke voordelen voor zowel werknemers als werkgevers.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 13 september 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen